Faktaspäckat om väsen

Faktaspäckat om väsen

Känner ni till bokserien Pax? (Om inte, kolla genast upp!) Det är böcker för mellanåldern där magi och realism blandas, och där läsaren får möta många olika väsen ur den nordiska folktron. Nu har Ingela Korsell, som tillsammans med Åsa Larsson har skrivit Pax-böckerna, skrivit en faktabok om just de väsen som florerar i serien och fler därtill!

Bokens titel är Väsenologi och innehåller förutom späckat med fakta om bland annat mylingar, lindormar, maror, troll och kyrkogrimmar även korta historier om varje väsen; sägner som förr tiden berättades i underhållande syfte men även för att varna för faror – till exempel att skrämma barn att gå för nära vattnet eller gå vilse i skogen.

Längst bak i boken finns ett kapitel som går igenom olika magiska föremål och växter, som användes av människor förr tiden för att skydda sig mot ondskefulla väsen och svart magi. Det finns även en lista med ord och uttryck, vissa som används än i dag – i alla fall av den lite äldre generationen.

Gengångare. Illustration s. 13 i Väsenologi

Reine Rosenberg har illustrerat de fantastiska men läskiga bilderna, vilka bidrar till att den här faktaboken blir en fullträff. Läsningen är intressant, obehaglig (eller vad sägs om att lägga sin egen avföring på en tand för smärtlindring, eller att tappas på blod för att bli frisk från sjukdom?), rysligt och väldigt underhållande. Dessutom kan man vara alldeles säker på att texterna beskriver folktron i norden under 1800-talet på ett korrekt sätt, då en professor i etnologi har kontrollerat informationen innan boken trycktes.

Det står på försättsbladet att boken passar de som är i åldrarna 9-99 år, och så är det verkligen: det här är fakta som man aldrig blir för gammal att lära sig om, vare sig man är intresserad av historia, människors vardagsliv eller skrämmande väsen som får det att krypa längs ryggraden på en.

Väsenologi (2019)

Läs gärna mer om boken på Natur & Kulturs hemsida.

Boken borde absolut finnas på ditt bibliotek; annars hittar du den här och här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.