The Mars Room – Rachel Kushner

The Mars Room – Rachel Kushner

Det här är kanske höstens mest hypade roman; vilket beror på att den både har utsetts till årets bästa bok av TIME Magazine, varit Man Booker-nominerad och samtidigt är bannlyst på anstalter i Kalifornien; där bokens handling utspelar sig. Kushner, som hann skicka boken till fängelset där hon gjorde sin research innan den blev bannad, säger att trots att boken inte får läsas så cirkulerar kopior av den runt bland fångarna. Hon får dock besöka fängelset, men endast i privata ärenden och inte i egenskap av författare.

Det här är en brutal, rå och skrämmande berättelse som skildrar en ung kvinna på samhällets botten; vars väg i livet på förhand är utstakad att leda rakt ner i fördärvet. Romy, som kvinnan heter, har dömts till två livstidsstraff utan benådning för att ha dödat en man i vad hon själv hävdar var självförsvar.

Det är med andra ord misery lit när det är som allra mörkast – ändå är det en värld som istället för att avskräcka får läsaren att bli betagen och trollbunden. Säkert beror det här på att Kushners träffsäkra gestaltning gör att det är en värld som känns verklig, men som går att betrakta på tryggt avstånd.

Boken är uppdelad i fem delar; där första och sista delen ramar in berättelsen genom att skildra protagonistens första och sista upplevelse av att vara en icke-fri individ. Romy innehar berättarrösten igenom nästan hela boken och berättar utifrån ett jag-perspektiv, både i nutid och dåtid. Genom det här berättargreppet får läsaren följa både hennes inre och yttre resa och får därmed förståelse för varför hon befinner sig där hon är. Men vi får även följa andra karaktärer som påverkar och vinklar berättelsen på olika vis – dessa bikaraktärer skildras dock av en allvetande berättarröst som befinner sig utanför historien. Med hjälp av det här berättargreppet får läsaren även iaktta Romy utifrån, vilket medför att vi även får se hennes mindre bra egenskaper. Det är ett bra redskap för att göra protagonisten mer komplex, samtidigt som det i Romy fall gör henne mer begriplig då hon sätts mer i ett sammanhang.

Trots all svärta finns under ytan ett humoristiskt drag och en samhällskritik som både är dräpande och skarp. Malin Persson Giolito lär ha skrivit att The Mars Room är den bästa bok hon kommer att läsa i år; och jag instämmer. För det här är bra, så förbaskat bra.

Boken hittar du självklart på ditt bibliotek, men även på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

The Mars Room Bokomslag The Mars Room
Rachel Kushner
Roman
Bookmark Förlag
2019-08-20
347
Vuxna

Gripande och fängslande "mis lit" när det är som bäst!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.