Det slutna sällskapet – Elizabeth Klehfoth

Det slutna sällskapet – Elizabeth Klehfoth

Klehfoth’s första roman har beskrivits som en blandning mellan Donna Tartt’s Den hemliga historien och Jessica Knoll’s Världens lyckligaste kvinna. Och visst finns likheter i såväl handling, miljö och tematik – och i alla tre berättelserna hittar man liknande ramberättelse som håller samman den centrala/primära handlingen med parallellhandlingar.

Precis som i Tartt’s och Knoll’s böcker utspelar sig Klehfoth berättelse i en prestigefull college-miljö där protagonisten kommer att tillhöra den innersta kretsen och därmed bli medlem i ett hemligt elitsällskap. I Det slutna sällskapet är det 17-åriga Charlie Colloway som genom sin fars förmögenhet och sociala status blir inbjuden till den så kallade A-gruppen. Men ett medlemskap måste förtjänas, och Charlie och andra potentiella nya medlemmar blir tvungna att utföra olika sorters uppdrag för att bevisa sin värdighet – uppdrag som visar sig vara både halsbrytande och direkt farliga.

Besattheten över medlemskapet i gruppen är dock inte det enda som inte figurerar i Charlies tankar. För tio år sedan försvann hennes mor plötsligt efter ett gräl, vilka de flesta såg som ett självvalt beslut. Men tänk om det inte var så, utan någon istället tvingade henne att försvinna?

Samtidigt som händelserna vid skolan är det primära, utspelar sig samtidigt en sidohandling i berättelsen som utspelar sig i det förflutna; men som kommer att påverka det nutida handlingsförloppet och upplösningen i allra högsta grad. Klehfoth väver skickligt samman de olika historierna och låter huvudpersonen och därmed läsaren sakta men säkert upptäcka detaljer som leder till avslöjandet av det mysterium som hemsökt familjen så länge.

Det här är utan tvekan en spännande bok som kan läsas och uppskattas av både ungdomar och vuxna, med en intressant miljö och med en väl uttänkt intrig. Den kommer dock inte upp i samma klass som Tartt’s kultförklarade bok från 1992, även om intentionen och ingredienserna finns där. Det är alltså inte någon tvekan om vilken bok som har inspirerat Klehfoth till att skriva sin berättelse (omedvetet eller inte); men ska du läsa en enda bok med det här temat skulle jag definitivt rekommendera Tartt’s ”originalberättelse”.

Boken finns bland annat på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Det slutna sällskapet Bokomslag Det slutna sällskapet
Elizabeth Klehfoth
Spänning/Mysterier
Modernista
2019-07-11
432
Unga vuxna

Det här är utan tvekan en spännande bok som kan läsas och uppskattas av både ungdomar och vuxna, med en intressant miljö och med en väl uttänkt intrig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.