Bokpost!

Bokpost!

Min postbox har fyllts med flera recensionsexemplar de sista veckorna, och jag tänkte dela med mig av titlarna, då många är nyutgivna eller kommer att ges ut inom en snar framtid.

Beskrivningarna är tagna från respektive förlag, och i vissa fall har jag kortat ner texten och gjort vissa språkliga ändringar.

Bookmark Förlag

Titel: Dolken från Tunis

Författare: Agatha Christie

Genre: Vuxenroman (Deckare/Spänning)

Utgivningsdatum: 2019-09-01

Om boken: Har valts till bästa kriminalroman någonsin av Crime Writers’ Association, och anses ha banat väg för hela den populära deckargenren.

När en änka i byn King Abbot begår självmord börjar ryk­terna omedelbart florera. Det ena säger att hon mördat sin make, det andra att hon var utsatt för utpressning och det tredje att hon hade en affär med den rike Roger Ackroyd. Redan dagen efter hennes död infaller nästa. Bakom den låsta dörren till sitt arbetsrum mördas Roger Ackroyd, efter att han fått ett brev som avslöjar vem det var som pressat änkan på pengar.

Hercule Poirot kallas in och läsaren hålls på halster om vem som begått dåden till dess att han ger oss den allra sista detal­jen som hans små grå celler uppfattat.

Titel: The Mars Room

Författare: Rachel Kushner

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-08-20

Om boken: Årets bästa bok enligt TIME, Man Booker-finalist och Andrew Carnegie-nominerad.

The Mars Room är namnet på strippklubben där Romy arbetade för att försörja sig, och där mannen hon dödat gjorde henne till sin. Nu avtjänar hon dubbla livstidsstraff på en högsäkerhetsanstalt. Det är en hård, sjuk och skitig tillvaro – men ännu hårdare är att hon inte får träffa sin son, som hon förlorat vårdnaden om för att ha försökt skydda.

Bonnier Carlsen

Titel: Planeten Frank

Författare: David Yoon

Genre: Ungdomsroman (Vardagsrealism/Relationer)

Utgivningsdatum: 2019-09-12

Om boken: En smart, romantisk och samtida utvecklingsroman om första kärleken och om att vara sann mot sig själv.

Frank Li går sista året i high school och är en ”Limbo”, hans ord för koreansk-amerikanska tjejer och killar som hamnar i glappet mellan sina föräldrars traditionella värderingar och den egna uppväxten i södra Kalifornien. Hans föräldrar har en tydlig regel när det gäller dejting: träffa bara koreaner, vilket ska visa vara knepigt när Frank blir kär i Brit Means, som är smart, vacker – och vit. Franks Limbokompis, Joy Song, är i en liknande knipa, så de två ingår en pakt: De ska låtsas att de dejtar varandra så att deras föräldrar lämnar dem ifred. Till en början tycker Frank att det är en oslagbar plan, men snart börjar han undra om hans fejk-dejting-idé verkligen är så bra och om han någonsin har förstått det här med kärlek, eller sig själv, över huvud taget.

Galago Förlag

Titel: Den rödaste rosen slår ut

Författare: Liv Strömquist

Genre: Tecknad serie

Utgivningsdatum: 2019-08-30

Om boken: Liv Strömquist undersöker hur det går för kärleken i senkapitalismens tid. Med hjälp av Beyoncé, Sören Kierkegaard, smurfarna, sociologisk teori, missnöjda dokusåpadeltagare, Platon och många fler söker hon svar på frågan om varför vi känner så lite. Kan vi styra förälskelse? Och vad är det egentligen som händer när kärlek tar slut?

Modernista

Titel: Det slutna sällskapet

Författare: Elizabeth Klehfoth

Genre: Ungdomsroman

Utgivningsdatum: 2019-07-11

Om boken: Hyllad debut för alla som älskar Donna Tartts Den hemliga historien.

Charlie Calloway har ett liv som andra skulle döda för. Trots att hon bara är 17 år befinner hon sig i toppen av samhällets näringskedja. Men hon plågas fortfarande av sin mammas försvinnande för tio år sedan, och hon kämpar med familjens mörka historia. I ett försök att slå sig fri från sitt förflutna kastar sig Charlie ut i studentlivet på den prestigefyllda skolan Knollwood som samlar New Englands unga elit. Snart blir hon en del av skolans innersta krets. Dessutom uppvaktas hon av »A-gruppen«, ett hemligt elitsällskap, ökänt för att terrorisera fakulteten, administrationen och sina fiender. Snart börjar nuet och det förflutna att smälta samman, och Charlie tvingas konfrontera fruktansvärda sanningar om sin familj, sin skola och om sitt eget liv.

Natur & Kultur

Bildresultat för väsenologi

Titel: Väsenologi. En faktabok om väsen i nordisk folktro

Författare: Ingela Korsell

Illustratör: Reine Rosenberg

Genre: Facklitteratur för barn och unga

Utgivningsdatum: 2019-07-27

Om boken: Faktabok om väsen i nordisk folktro.

Här presenteras tolv väsen ur den nordiska folktron, med fakta, förklaringar om vad de kan ha betytt för människor som levde förr och med varsin sägen som har berättats om dem. Det är läskigt, sorgligt, roligt och lite snuskigt! Här finns också fakta om magiska växter och magiska föremål som sägs ha kunnat hjälpa mot faror och sjukdomar. Spännande och faktaspäckat för mellanstadiebarn!

Norstedts

Titel: Kvinnornas stad

Författare: Elizabeth Gilbert

Genre: Vuxenroman (Historia, Kvinnlig frigörelse)

Utgivningsdatum: 2019-07-30

Om boken: En berättelse om kvinnor som har levt som de verkligen är, i otakt med ett århundrade som inte riktigt kunde hålla jämna steg med dem.


Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York. Vivians talanger med nål och tråd ansågs otillräckliga av internatskolan, men som sömmerska på Teater Lily, hennes okonventionella faster Pegs charmiga men ökända teater på Manhattan, duger de alldeles utmärkt. Vivian hyllas av alla showgirls för att hon kan omvandla tygtrasor till kreationer värdiga gudinnor.

Ordfront Förlag

Titel: Dockliv

Författare: Erik Axl Sund

Genre: Vuxenroman (Spänning)

Utgivningsdatum: 2019-08-14

Om boken: Den fristående andra delen i Melankoli-serien.

Kevin Jonsson möter 16-åringarna Nova och Mercy när han utreder ett fall av sexhandel på nätet, där en person kallad Dockmästaren använt sig av falska identiteter för att tvinga till sig bilder och filmer på unga flickor. Strax därefter rymmer flickorna från HVB-hemmet där de bor och i jakten på dem börjar Kevins värld rasa samman.

Titel: Den skrattande hazaren

Författare: Kjell Eriksson

Genre: Vuxenroman (Deckare/Spänning)

Utgivningsdatum: 2019-05-22

Om boken: Den första av tre planerade böcker om kommissarie Ann Lindell.

Kommissarie Ann Lindell har lämnat Uppsalapolisen och lever ett tillbakadraget liv som ostystare i en by i Uppland. Men lugnet bedrar. På nyårsnatten tänder någon eld på den nerlagda byskolan, numera sluss för asylsökande, och tre människor mister livet. Ann Lindells instinkter som utredare vaknar och snart är hon indragen i fallet.

Hon blir kontaktad av en person som varit inblandad i en tidigare utredning, och han vill varna henne. Hans budskap är kort men tydligt: Många kommer att dö. Några veckor senare exploderar en bomb i Hökarängen, en förort söder om Stockholm.

Rabén & Sjögren

Titel: Prästgårdens hemlighet

Författare: Tobias Söderlund

Genre: Barnroman (Spöken/Skräck)

Utgivningsdatum: 2019-08-16

Om boken: Den första delen i serien Spökkameran.

Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin. Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film!

Titel: Sömnsagor. Sagor som hjälper ditt barn att somna

Författare: Helena Kubicek Boye

Illustratör: Laura Di Francesco

Genre: Bilderbok

Utgivningsdatum: 2019-08-16

Om boken: Sagor som hjälper ditt barn att somna.

Bokens första del består av tips och råd till föräldrarna liksom funderingar över hur man kan möta barnets frågor inför natten. I bokens andra del finns sömnsagorna, som riktar sig till barn mellan tre och sex år. De är upplagda på ett sätt som ska underlätta för barnet att slappna av i kroppen och varva ner mentalt, och på så sätt lättare kunna somna.

Texicon Förlag

Isadora Moon fyller år

Titel: Isadora Moon går på balett (2018), Isadora Moon fyller år (2018), Isadora Moon i trubbel (2019)

Författare: Harriet Muncaster

Genre: Barnroman (Magisk Realism/Fantasy)

Utgivningsdatum: 2018-05-18 (Isadora Moon går på balett & Isadora Moon fyller år) 2019-08-17 (Isadora Moon i trubbel)

Om böckerna: Fantasifyllt om att utforska och hitta sin egen väg, trots att de vuxna redan tror sig ha bestämt den åt dig!

Isadora Moon är speciell för att hon är annorlunda. Hennes mamma är en älva, och hennes pappa är en vampyr och hon är lite av varje. Hon älskar natten, fladdermöss och sin svarta balettkjol, men hon älskar också solskenet, sitt trollspö och Rosa Kanin, som hennes mamma trollat till liv.

Stevali Förlag

Picture

Titel: Dexter Olsson Adventures. Fångar i Luxor

Författare: Michael Wiander

Genre: Barnroman (Spänning, Humor)

Utgivningsdatum: 2019-05-29

Om boken: Tredje delen i serien om Dexter Olssons äventyr.

Dexter är på rymmen och vägrar återvända till skolan. Motståndsrörelsen har kallat till videokonferens på Mauritius, plan Delta är iscensatt och en tuff kamp väntar. Kostroffs nya raketuppskjutning på Zanzibar ska stoppas och superreaktorn i Egypten måste aktiveras. Elsa och morfar försöker samtidigt övertala Dexter att åka hem till Stockholm, men äventyret fortsätter till Kairos pyramider och Luxor. Allt går dock inte som planerat. En ny karaktär vid namn Julia dyker plötsligt upp och vänder upp och ner på hela äventyret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.