Vi går varvet – Ina Lagerwall

Vi går varvet – Ina Lagerwall

Ina Lagerwalls debutroman Vi går varvet handlar om Liv som har börjat sjuan. På mellanstadiet var livet mycket lättare; man lekte häst och det var okej för då gick man i sexan. Men nu är allt annorlunda. Även om Liv vet hur det är att inte höra till och inte veta om det är en dag då hon får vara med de två populäraste tjejerna i klassen eller inte, så blir allt mycket värre när hon börjar sjuan och därmed förväntas vara cool och inne och veta saker som tonåringar förväntas veta. Som till exempel vilka personer det är okej att umgås med, och vilka som är töntiga och därmed gör dig själv till en tönt.

Liv bryr sig väldigt mycket om att inte vara en tönt. Men när hon träffar Samuel och Frallan på en teaterkurs kan hon för en gångs skull vara sig själv, som hon vill vara. Med färger som skär sig och med en röst som vågar säga emot.

Lagerwall har skrivit en mellanåldersroman om att befinna sig på gränsen mellan barn och ungdom: om att lämna det trygga och välbekanta bakom sig. Något som kan kännas både sorgligt, spännande och skrämmande på samma gång.

Vi går varvet är en vardagsrealistisk berättelse där skola, vänskap, tillhörighet och den första kärleken är i fokus. Texten är bearbetad för att passa barn i åldern nio till tolv år, och innehållet är därför anpassat därefter: det vill säga inte för mycket av protagonistens inre liv och tankar, men ändå så pass mycket att det ger karaktären trovärdighet och berättelsen ett driv framåt. Pirret, osäkerheten och svartsjukan som Liv känner skildrar fint hur det känns att vara kär för första gången, eller tro att man är det i alla fall.

Det här är ingen bok som kommer att förändra läsarens liv; berättelsen som sådan kommer förmodligen att vara en i mängden som därmed glöms bort ganska fort. Det här är inte heller bokens, författarens eller förlagets syfte. Istället är det här en bok om det vanliga, det vardagsnära. Om att kunna känna igen sig, och finna en tröst i det. Vilket inte är att förringa.

Du hittar boken på bland annat Adlibris och Bokus.

Vi går varvet (Vardagsrealism) Bokomslag Vi går varvet (Vardagsrealism)
Ina Lagerwall
Barnroman
Rabén & Sjögren
2019-06-10
149
9-12 år

Mellanåldersroman om att börja högstadiet och därmed lämna barndomen och allt som hör till bakom sig, vilket kan kännas både spännande, sorgligt och skrämmande på samma gång. 

En reaktion till “Vi går varvet – Ina Lagerwall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.