Nevermoor. Morrigan Crows magiska förbannelse – Jessica Townsend

Nevermoor. Morrigan Crows magiska förbannelse – Jessica Townsend

Morrigan Crow är inget vanligt barn, hon bär nämligen på en förbannelse som gör att ingen i staden Jackalfax går säker. Att vara ett fördömt barn som orsakar sjukdom, olyckor, skador och död bland invånarna är såklart hemskt nog, men att vara dotter till stadens kansler innebär att hon ständigt måste skriva ursäktsbrev till människor som ofta kräver ekonomisk ersättning för både materiella ting och begravningskostnader.
Som om det här inte vore illa nog kommer hon snart att dö: så är det för alla så kallade ”mörkeraftonsbarn” som mister sina liv vid midnatt natten till sin elfte födelsedag – och tiden håller på att rinna ut för Morrigan.

När döden bokstavligt talat nafsar henne i hälarna räddas hon mirakulöst nog av en märklig man vid namn Jupiter North som hon aldrig tidigare har sett; som tar henne till en fantastisk plats som kallas Nevermoor. Men än är faran inte över, för snart står det klart att Morrigan är tvungen att ta sig igenom ett flertal prövningar för att få stanna, där den sista består av att bevisa för Äldsterådet att hon genom en speciell talang är en värdig medlem av Wundersamfundet. Det är bara det att Morrigan inte har någon talang, tvärtom. Det måste ha skett ett fruktansvärt misstag! Eller?

Ja, jag är antagligen sist bland landets barnbibliotekarier med att upptäcka Nevermoor-böckerna. Ska jag vara ärlig så beror det på min skeptiska inställning till serien då den ofta har jämförts med Harry Potter, vilket enligt mig inte är något positivt av den enkla anledningen att den magiska världen i Harry Potter är ”originalet” och att det aldrig kan kopieras. För HP rymmer så mycket mer än bara magisk realism och kampen mellan gott och ont. Det är känslan, stämningen.

Nej, Morrigans Crows Nevermoor är inte Harry Potters Hogwarts, även om det såklart finns vissa likheter. Townsends berättelse blir sakta men säkert trovärdig och välkänd; allt från det speciella hotellet Deucalion med okända våningar och rum som anpassar sig efter sin gäst till den brokiga skaran av karaktärer: den sarkastiska talande magnifikatten Fen, den tankspridde och alltid upptagne Jupiter, hotellarbetarna och såklart de andra kandidaterna som tävlar om en plats i Wundersamfundet, med sina olika egenskaper.

Jessica Townsend har säkerligen fått inspiration av J.K. Rowling i sitt författarskap, och från andra fantasyförfattare. Precis som intertextualitet fungerar för alla författare. Men hennes verk förtjänar att ha sitt eget universum, och det är en plats jag mer än gärna återvänder till.

Låna boken på biblioteket eller köp den på Adlibris eller Bokus.

Morrigan Crows magiska förbannelse Bokomslag Morrigan Crows magiska förbannelse
Nevermoor (del 1)
Jessica Townsend
Barnroman (Fantasy & Magisk realism)
Bokförlaget Semic
2018-03-22
346
9-12 år

Magisk realism för både barn, unga och vuxna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.