Barnradions bokpris 2019

Barnradions bokpris 2019

Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för barn i åldern 9-12 år. Priset som sådant är speciellt då själva juryn består av barn som läser och bedömer de fem nominerade titlarna. Författaren till den vinnande titeln får förutom äran en prissumma på 30 000 kronor. Förra året vann Jenny Jägerfeld med boken Comedy Queen.

I det pressmeddelande som skickades ut i måndags meddelade Sveriges Radio det nu är klart vilka titlar som är nominerade till årets pris. Den vinnande boken kommer att utses av femte- och sjätteklassare från Rosengårdsskolan i Malmö.

Nominerade titlar

Vittran – Annalena Hedman. Utgiven av Natur & Kultur.

Handling: Hannes och Emil går ut i skogen och möts av en överraskning. I en glänta träffar de Sveriges mest kända fotbollsspelare (…). Där har han byggt sig några kojor och gömmer sig från press och besvikna fans.

Till Vial: 8400 dagar kvar – Henrik Ståhl. Utgiven av Bonnier Carlsen.

Handling: Planeten jorden är på väg mot sin undergång. Ombord på ett rymdskepp på väg mot räddning på planeten Vial, finns ett syskonpar (…) Ett fängslande sci-fi-äventyr för mellanstadiet, en ”Bröderna Lejonhjärta” för 2000-talet.

F som i sämst – Cilla Jackert. Utgiven av Rabén & Sjögren.

Handling: Jonna är sämst. Sämst på allt. I skolan, hemma, med kompisar (om hon nu hade några, alltså. Då skulle hon vara den sämsta kompisen i världen). Inte för att hon bryr sig. Hon bryr sig faktiskt inte ett dugg. Det enda hon vill göra är att ligga i sängen och peta näsan och äta godis.

Tusen stjärnors ö – Emma Karinsdotter. Utgiven av Bonnier Carlsen.

Handling: Tigris mamma har dött, och hennes pappa saknar henne så mycket att han inte kan fungera. De har precis flyttat till en mindre lägenhet när Tigris upptäcker en märklig låda med mammas namn i flyttröran. En magisk låda? Tigris kryper ner i den och somnar … och vaknar upp i en helt annan värld!

Ett annat jag: Projekt Gemini – Carin Gerhardsen & Petter Lidbeck. Utgiven av Bonnier Carlsen.

Handling: I en explosion i centrala Stockholm dör en trettonårig flicka. Hennes vänner, Amanda och Rasmus, klarar sig av en ren slump. Ändå är faran långt ifrån över. En deckare som speglar DNA-teknikens avigsidor, där en sida måste dö för att den andra ska leva.

Hur väljs böckerna ut?

Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9-12-åringar utgivna mellan juni 2018 och juni 2019. En jury bestående av ett stort antal femte- och sjätteklassare samt tre vuxna jurymedlemmar har läst samtliga böcker nominerade av förlag och författare.

När sänds programmen?

Radioprogrammen där en barnjury diskuterar fem av årets bästa böcker för 9-12-åringar tillsammans med programledaren Manuel Cubas sänds i P4 under läslovet (v.44), måndag – fredag kl. 10.03.

Programmen kommer även att finnas som podd i Sveriges Radio Play, i URPlay samt på URSkola och sverigesradio.se/barnradion

När avslöjas vinnaren?

Den vinnande boken avslöjas i det sista programmet som sänds i P4 den 3:e november kl. 12.03.

För att läsa mer om priset, de nominerade titlarna och radioprogrammet/podden; läs mer på Barnradion på Sveriges Radio!

image.altText
De nominerade böckerna till Barnradions Bokpris 2019. (Foto: Sveriges Radio)

Källa: Sveriges Radio & Bokus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.