Bokmässan 2019

Bokmässan 2019

Årets Bokmässa äger rum den 26-29 september, som vanligt på Svenska Mässan i Göteborg.

Här har jag samlat kortfattad information om årets tema samt de seminarier och scenprogram som verkar mest intressanta ur ett biblioteks- och litteraturperspektiv.

Informationstexterna om seminariepunkterna är hämtade från Bokmässans egna katalog. I vissa fall har jag tagit bort eller lagt till vissa ord/meningar.

Här kan du se det kompletta seminarieprogrammet.

Årets tema

I år är Sydkorea temaland; vilket innebär att landets litteratur, kultur och samhälle kommer att genomsyra mässans program och seminarier. Bland annat kommer Han Kang; författare till böckerna Levande och döda (2016), Vegetarianen (2017) samt Den vita boken (utkommer 2019-08) att medverka tillsammans med Eun-Young Jin och den svenska författaren Athena Farrokhzad i ett samtal om hur historiska trauman påverkar ett lands befolkning.

Att just Sydkorea är hedersgäst i år kan förklaras med att Sverige och Sydkorea firar en 60 år lång diplomatisk relation.

Seminarier

Torsdag

TEKNIK, VETENSKAP OCH FANTASTISKA ILLUSTRATIONER

Torben Kuhlmanns böcker om uppfinningsrika möss, med namn som Armstrong och Lindbergh, har översatts till över tjugo språk. Nu kommer Edison – en äventyrsbok om en skatt på havets botten. Tyske illustratören Kuhlmann förenar sitt intresse för teknik och vetenskap med sin kärlek för science fiction och äventyrsberättelser. Det gör också JOHAN EGERKRANS, som med säker penna och en fängslande berättarröst får unga läsare att vilja veta allt om knytt och oknytt. I T-rex och andra tyrannosaurier närmar han sig kungen av dinosaurierna. Moderator: LOTTA OLSSON, journalist. Språk: engelska Arr: B. Wahlströms och Lilla Piratförlaget.

Bildresultat för edison torben kuhlmann
Illustration från Edison – Musen och den försvunna skatten (2019)

BONNIE-SUE HITCHCOCK

Årets Peter Pan-pristagare Peter Pan-priset går i år till Doften av ett hem av Bonnie-Sue Hitchcock, en drabbande skildring av utsatta ungdomar i 1970-talets Alaska. Bonnie-Sue Hitchcock möter här Ann-Helén Laestadius, författare till bland annat Augustprisbelönade Tio över ett, som utspelar sig i Kiruna. Det blir ett samtal om nordliga breddgrader, om ursprungsbefolkningar, om känslan för hem och plats, om karaktärernas möte med majoritetskultur. Kanske får vi lära oss något om fiske också! Moderator: MATS WÄNBLAD, författare. Språk: engelska Arr: IBBY Sverige och Lilla Piratförlaget.

Bildmontage: Doften av ett hem (2018) & Bonnie-Sue Hitchcock (Foto:
James Poulson/Daily Sitka Sentine)

BART MOEYAERT

Årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, är en författare med en stor produktion av bilderböcker, ungdomsböcker, poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Han skildrar komplexa känslomässiga förhållanden och konflikter där lösningar aldrig är enkla och där karaktärernas livsvillkor och inbördes relationer är centrala. Två av Moeyaerts böcker finns utgivna på svenska lagom till Bokmässan, Kärleken vi inte förstår och Alla är ledsna nuförtiden. I samtal med juryledamoten ELINA DRUKER. Språk: engelska. Seminariet teckentolkas. Arr: Kulturrådet och Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Relaterad bild
Bart Moeyaert (Foto: VRTNWS)

BOKPROVNINGEN

Svenska barnboksinstitutet redogör för resultaten från den senaste Bokprovningen med fördjupningar och statistik i 2018 års barn- och ungdomsböcker. De berättar också om tendenser i utgivningen som redan nu går att urskilja i 2019 års böcker. Arr: Svenska barnboksinstitutet.

Svenska barnboksinstitutet

DEN BÄSTA SOMMAREN I MITT LIV, TYP

Sommarlov och förhoppningar, eller vånda, obehag och tristess. Mia Öström (Mitt hjärta borde slå någon annanstans), Siri Spont (Är det nu allt börjar?) och Julia Wickholm (Olivia för alltid) skriver om tre unga tjejer som har detta gemensamt: de vill ta ett steg ut, vill att det ska hända något, vill att livet ska börja. Nu. Och så är det sommar. Författaren Johanna Lindbäck leder ett samtal om att vara fast i en landsort långt bort från allting, om drömmen att börja på nytt, om den första kärleken som får allt annat att kännas obetydligt, och om sommaren då allting händer. Arr: Förlaget, Lilla Piratförlaget och Rabén & Sjögren.

Fredag

ALLA VI TILLSAMMANS

Tänk om alla höll varandra i handen. Då skulle ingen blåsa bort och ingen skulle känna sig ensam. Äta skulle vara omöjligt om man inte stod under ett äppelträd. Grethe Rottböll och Marcus-Gunnar Petterssons Tänk om alla handlar om värdet av att vara tillsammans, men också om vikten av att få vara för sig själv en stund. I Ylva Karlssons Jag och alla får vi möta tio väldigt olika barn på tio olika platser, som alla funderar på hur det skulle vara att gå i någon annans skor. Två bilderböcker på temat ”alla”, tre bilderboksskapare som velat undersöka samhörighet och solidaritet. Moderator: YLVA MÅRTENS, journalist. Arr: Rabén & Sjögren.

Bildresultat för tänk om alla marcus-gunnar
Tänk om alla (2019). Bild hämtad från Rabén & Sjögren

ATT SKRIVA OM DÖDEN MED HUMOR OCH ALLVAR

Vad är det som gör livet värt att leva? Finns det något som är värt att dö för? I det här samtalet om livet och döden möts författarna Beate Grimsrud och Martina Montelius, båda aktuella med böcker om tillvarons två ytterligheter. I Grimsruds Jag föreslår att vi vaknar har Vilde drabbats av en obotlig sjukdom och varje ögonblick kan bli det sista. Montelius Avlivningskliniken Tusenskönan är ett relationsdrama i självmordsmiljö som kretsar kring tre personer som funderar på att checka ut för gott. Moderator: JOHANNA KOLJONEN, journalist. Arr: Albert Bonniers Förlag och Bokförlaget Atlas.

SPÖK SPÖK SPÖK

Martin Jern var producent och skrev manus till filmatiseringen av Ingelin Angerborns bok Rum 213. Nu har han skrivit en barnbok som delvis inspirerats av erfarenheterna från filminspelningen. I boken Spökjägare förenar han skräck med humor. Med böckerna i serierna Om jag bara inte hade…och Klant och kompani har Angerborn fått barn att fnissa högt, bara för att sedan skrämma livet ur dem med sina spökromaner. I höst är hon aktuell med Hjärta av sten. Ingelin Angerborn och Martin Jern möts i ett samtal om rädslor, humor och glädjen i att bli livrädd. Moderator: LOTTA OLSSON, journalist. Arr: Lilla Piratförlaget och Rabén & Sjögren.

Martin Jern (Foto: Ola Kjelbye)

TESSA HADLEY SKILDRAR VÅRA INRE LIV

Hon har skämtsamt kallats för ”en Justin Bieber för medelålders kvinnliga läsare”. Hon har jämförts med Virginia Woolf. Med den första romanen på svenska, Syskonen, nådde den brittiska författaren Tessa Hadley segertåg Sverige. Nu kommer hennes nya bok, Sent på dagen, en berättelse om fyra vänners stilla medelklassliv i London som abrupt förändras när en av dem hastigt dör. Gamla oförrätter och känslor stiger långsamt upp till ytan. Här samtalar hon med dramaturgen ANNELI DUFVA om sin roman och sitt författarskap. Språk: engelska Arr: Wahlström & Widstrand.

METOO I UNGDOMSLITTERATUREN

Två författare skildrar olika aspekter av de sexuella maktstrukturer som blottlades under metoo-rörelsen. I Åsa Hellbergs ungdomsdebut Sexstrejken får Majken nog. Nog av att bli kallad hora i skolkorridorerna, nog av anonyma dickpics. Hon utlyser en sexstrejk med syftet att få de schyssta killarna att reagera och agera. Flora Wikström är aktuell med Hålla andan där hon utforskar ämnen som kroppslighet och sexuellt maktutövande, prestationskrav och förbundet mellan syskon. Hur har metoo påverkat ungdomslitteraturen? Moderator: JOHANNA LINDBÄCK, författare. Arr: Bonnier Carlsen.

Flora Wikström (Foto: Frida Vega)

Lördag

PSYKISK OHÄLSA I UNGDOMSLITTERATUREN

En av skönlitteraturens styrkor är möjligheten till igenkänning, att få läsaren att känna sig mindre ensam. Men hur långt kan man gå i skildringar av destruktiva tendenser och dödslängtan? I döden för dig av Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter handlar om två utsatta ungdomar som på olika sätt attraheras av döden som utväg ur sina problem. Helena Dahlgren är aktuell med Flickan i den rosa skogen, en mörk men samtidigt hoppfull berättelse om Ellas väg tillbaka efter hennes pappas självmord. Författaren LISA BJÄRBO leder ett samtal om psykisk ohälsa, självmord och hur det porträtteras i ungdomslitteraturen. Arr: Bonnier Carlsen och Nypon förlag.

RACHEL KUSHNER

Föds du oskyldig eller bara rik i USA? Skyldig eller bara fattig? Rachek Kushners The Mars Room, nominerad till Booker-priset, följer en kvinna som döms till livstid för att ha mördat sin stalker. Hon ser tillbaka på sin uppväxt samtidigt som hon ställs inför fängelselivets absurditeter. Romanen, som förbjudits i kaliforniska fängelser, avslöjar de sociala klyftor som skiljer de framgångsrika från de som sitter inspärrade. Vilket värde har ett liv som pantsatts för att betala av en skuld till staten? Moderator: INGRID ELAM, litteraturkritiker. Språk: engelska Arr: Bookmark.

Rachel Kushner (Foto: Chloe Aftel)

CAITLIN MORAN

Kärlek och vuxenblivande i britpopens tidevarv. Den nittonåriga musikjournalisten Dolly Wilde hamnar ofrivilligt i rampljuset efter att hon gått hem med en populär skandalkomiker. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd, inflytelserik man? Morans dråpliga och hjärtevärmande roman Konsten att bli känd är en skarp kritik av patriarkatet i allmänhet och musikbranschen i synnerhet. Här samtalar den brittiska författaren och krönikören, vars debutbok Konsten att vara kvinna blev ett internationellt fenomen 2012, om vänskap, kärlek och vuxen ­ blivande med CLARA HENRY, programledare och bloggare. Språk: engelska Arr: Albert Bonniers Förlag.

GUNILLA BERGSTRÖM

Allt ljus på Alfons skapare. I drygt 40 år har hon låtit ljuset falla på sin klassiska skapelse – Alfons Åberg. Genom biografin Bakom Alfons (skriven av Klas Gustafson) träder nu Gunilla Bergström äntligen fram själv och berättar om sitt äventyrliga och tidvis turbulenta liv som inleddes i Göteborg 1942. Sedan mitten av 1970-talet har hon varit författare på heltid och har förutom omkring 25 Alfons-böcker skapat rim- och berättelseböcker, vistexter och libretto för en barnmusikal. Ändå ser hon sig inte som en sagotant. Varför inte? Detta och mycket annat diskuterar hon med journalisten MARTIN WICKLIN. Arr: Norstedts.

Gunilla Bergström (Foto: Lisa Thanner)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.