Älskad vaggvisa i nytt format

Älskad vaggvisa i nytt format

I ett tidigare inlägg skrev jag om de två nya bilderböckerna Alla ska sova samt Saltkråkan. Ett litet djur åt Pelle som ges ut på förlaget Rabén & Sjögren i maj och i början av juni. Båda böckerna är baserade på texter ur Astrid Lindgrens tidigare verk; det vill säga vaggvisan ”Alla ska sova” från Alla vi barn i Bullerbyn samt ett kapitel ur boken om Saltkråkan. Jag har nu läst en av böckerna; Alla ska sova, vilken på grund av sin utformning kan kategoriseras som bilderbokspoesi. Texten består av vaggvisan i sitt original; det vill säga endast tio korta versrader där rad åtta och tio rimmar.

Nu lilla humla,
nu ska du sova.
Alla små ungar
i sina sängar
och deras mammor
och deras pappor,
alla ska sova
för nu är det natt.
Sova ska också
vareviga katt.

De finstämda verserna är i perfekt harmoni med konstnären Marit Törnqvist helsidesillustrationer i olja, akryl och/eller pastellkritor. Genom dessa stiger läsaren och den som lyssnar in i ett svenskt idyll-landskap i skymningstid: färgerna i mjuka pastellnyanser förmedlar det lugn som finns ute på landet – långt från storstadens stress. Bilderna skildrar hur en familj och djuren i hagarna runtomkring kommer till ro och till slut somnar när natten smyger sig på. Tittar man nog så är det den svarta kattens färd genom landskapet vi får följa, och när den till slut kommer hem igen och somnar i barnets säng är berättelsen slut.

Det här är en vacker bilderbok som säkerligen kommer att bli en kvällsläsnings-favorit för både stor och liten.

Alla ska sova – Astrid Lindgren & Marit Törnqvist (2019)

Om du vill läsa mer om illustratören, kika in på förlagets författarsida eller på Marit Törnqvists egen hemsida!

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.