Tillbaka till den lilla ön i havet – Jenny Colgan

Tillbaka till den lilla ön i havet – Jenny Colgan

Att påbörja läsningen av Jenny Colgans nya bok om den lilla ön in havet innebär verkligen ett kärt återseende av både karaktärer och miljö: den godhjärtade och något naiva Flora, hennes egensinniga familj bestående av bröderna, pappan och brorsdottern; hennes före detta chef och numera pojkvän Joel, den förmögne affärsmannen Colton, bästa väninnan Lorna och många fler karismatiska öbor.

Men även om de flesta personer som figurerar i texten är välbekanta, har Colgan placerat några nya karaktärer på den natursköna ön; bland annat läkaren Saif, som har flytt från Syrien och desperat väntar på att få något besked om sin fru och sina två söner. Dessutom får läsaren lära känna arbetsnarkomanen Joel bättre, och därmed får man insikt om varför han har svårt att få såväl vänskaps- och kärleksrelationer att fungera.

Naturen är alltid närvarande; som om ön har en egen själ och identitet, och människornas förhållande till ön är en stor del av berättelsen. Samvaron mellan människa, natur och djur beskrivs fint genom symbolism i form av en sällsynt narval som syns till utanför ön. Narvalen symboliserar magiska krafter, frihet och empatiska egenskaper – något som Colgan säkerligen var medveten om när hon skrev in dess betydelse för hur Flora och Joels relation skulle komma att utveckla sig.

Det här är en bok som gör att det känns som att komma hem igen efter att ha haft hemlängtan ett tag. När man bara vill ha det som är välkänt och tryggt – precis som när man lämnade det. Men sedan, när man varit i den känslan en stund kan det bli lite för mycket, och längtan bort till något nytt och annorlunda lockar. Precis så är det med Colgans feelgood-romaner: för ofta fungerar de inte, men någon gång ibland är det helt perfekt att få gå in i den här välden där man bara kan få vara utan några som helst krav och måsten.

Det är troligtvis reservationskö på boken på bibblan, så om du hellre vill köpa ett exemplar finns den bland annat på Adlibris och Bokus.

Tillbaka till den lilla ön i havet Bokomslag Tillbaka till den lilla ön i havet
Den lilla ön i havet (del 2)
Jenny Colgan
Feelgood
Norstedts
2019-03-27
405
Vuxna

Den andra delen i feelgood-serien om Flora och hennes familj och vänner på den lilla skotska ön Mure. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.