Ett annat jag – Carin Gerhardsen & Petter Lidbeck

Ett annat jag – Carin Gerhardsen & Petter Lidbeck

Den är mellanåldersboken är resultatet av ett gemensamt skrivprojekt som författarna Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck började diskutera under en promenad runt Skeppsholmen. Lidbeck är redan en etablerad barn- och ungdomsboksförfattare, där majoriteten av böckerna riktar sig till barn mellan 9-12 år. Gerhardsen har istället skrivit för en vuxen målgrupp – bland annat kriminaldeckarna om Hammarbypolisen, och just spänningsgenren är något som de båda författarna har erfarenhet av i sitt skrivande och som tydligt kommer till uttryck i den gemensamma boken.

Enligt Gerhardsen och Lidbeck har de skrivit ungefär vartannat kapitel i Ett annat jag, som handlar om genteknik som har gått helt överstyr när en forskare utför experiment på enäggstvillingar som sedan adopteras bort till olika familjer i olika länder. Syftet med försöken är se hur de åtskilda tvillingarna utvecklas – den ena med ett genmanipulerat DNA och den andra utan. Det här för helt klart tankarna till rasbiologi.

Texten har delats upp utifrån de olika karaktärernas perspektiv; Amanda som utan att veta om det ingår i experimentet; Rasmus som är hennes vän och Bim som är Amandas moster. Även den kallblodige mördarens medvetande skildras, samt forskarens och några av de andra barnen som ingår i experimentet. Då perspektivskiften sker frekvent igenom hela texten och då berättaren är utanför och allvetande är det svårt att avgöra vem av karaktärerna som faktiskt är huvudpersonen, men Amanda är den vars tankar och känslor läsaren mest får ta del av.

Ett annat jag bidrar med en spännande historia och ett något annorlunda tema som är väl värt att uppmärksamma och diskutera kring.

Boken kan du såklart låna på biblioteket, men går även att köpa på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Ett annat jag Bokomslag Ett annat jag
Carin Gerhardsen & Petter Lidbeck
Barnroman
Rabén & Sjögren
2019-04-12
178
9-12 år

Spännande mellanåldersbok med ett något annorlunda tema som är väl värt att uppmärksamma och diskutera kring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.