Astrid Lindgren-nyheter

Astrid Lindgren-nyheter

Två fantastiska vårnyheter om Astrid Lindgrens litteraturarv:

Ny antologi för barns rättigheter

Astrid Lindgren AB, förlaget Rabén & Sjögren (där Lindgren själv arbetade och där hennes böcker sedan debuten med Pippi Långstrump getts ut) samt Radiohjälpens insamling ”Världens barn” ger tillsammans ut en antologi med titeln Alla mina barn, som kommer att bestå av åtta textutdrag ur olika böcker av Lindgren. En antologi med samma titel finns sedan innan, men i den kommande boken handlar det alltså om helt nya textutdrag.

Anledningen till utgivningen är Astrid Lindgrens stora engagemang i frågor om barns rättigheter, och att det i år är 30 år sedan FN antog barnkonventionen.

En stor del av intäkterna, 100 kronor per bok, kommer att skänkas till insamlingen i Lindgrens namn.

Världspremiär för två nya bilderböcker

På Rabén & Sjögrens hemsidan kan man läsa att två helt nya Astrid Lindgren-böcker inom genren bilderböcker kommer att ges ut i vår.

Bilderboken Alla ska sova gavs ut redan den 30 april, och är baserad på vaggvisan med samma namn. Texten skrevs redan på 80-talet, och har nu alltså tolkats med illustrationer av konstnären Marit Törnqvist. Teckningarna är gjorda i akryl eller olja, och är inspirerad av den svenska naturen.

Omslagsbild: Alla ska sova
Alla ska sova – Astrid Lindgren & Marit Törnqvist (2019)

Den första bilderboken om Saltkråkan, Ett litet djur åt Pelle, ges ut den 10 juni. Illustrationerna i akvarell är gjorda av Maria Nilsson Thore, och berättelsen är baserad på ett kapitel i boken om Saltkråkan och handlar, precis som titeln antyder, om Pelle som gärna vill ha ett helt eget djur. Så här står det om boken på förlagets hemsida:

Nog är det orättvist att Tjorven har ett alldeles eget djur, hon har ju Båtsman! Pelle vill också ha ett djur att ta hand om! Så när det finns kaniner att köpa på ön Lillasken, då blir Pelle helt till sig. Tjorven och Pelle får låna en eka och ro över till ön. Och visst finns där kaniner, långa rader av kaninburar! Pelle blir salig och väljer en fläckig, gosig kanin, hans egen Jocke!

Omslagsbild: Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle
Saltkråkan. Ett litet djur åt Pelle – Astrid Lindgren & Maria Nilsson Thore (2019)

Läs mer om de båda bilderböckerna och hur de kom till på Rabén & Sjögren!

Källor:

Svensk Bokhandel

Rabén & Sjögren

Foto Astrid Lindgren: Roine Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.