Höstens utgivning

Höstens utgivning

Visserligen är det bara vår än, men flera förlags höstkataloger är redan klara. Det finns många titlar att se fram emot när kylan och mörkret återigen sluter sig kring våra husknutar.

Jag listar mina favoriter här nedan, med länk till förlagets katalog om en sådan finns. Informationstexterna om böckerna är tagna från respektive förlags katalog; men är eventuellt förkortad. Listan kommer att fyllas på allteftersom fler utgivningskataloger blir tillgängliga.

Albert Bonniers Förlag

Köttets tid

Titel: Köttets tid

Författare: Lina Wolff

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-08-23

Om boken: En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia – ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens.

Nio främlingar

Titel: Nio främlingar

Författare: Liane Moriarty

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-09-03

Om boken: Den före detta bästsäljande romanceförfattaren Frances Welty anländer till Tranquillum House med värmevallningar, ett brustet hjärta och ett mycket smärtsamt paper cut. Tillsammans med åtta andra gäster ser hon fram emot tio dagar av lyxbehandlingar, meditation, nya vänskapsband och möjligen lite träning. Men kvinnan bakom de omtalade retreaten, den karismatiska Masha Dmitrichenko, har andra planer. I takt med att Mashas metoder blir allt mer okonventionella inser de nio främlingarna på Tranquillum House att de omöjligt kan klara utmaningen de ställts inför utan varandras hjälp. 

Institutet

Titel: Institutet

Författare: Stephen King

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-09-11

Om boken: Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel. 

Normala människor

TitelNormala människor

Författare: Sally Rooney

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-10-11

Om boken: Connell och Marianne växer upp i samma småstad. De kommer från skilda världar, men trots det växer en lika oväntad som stark relation fram. En relation de helst inte vill kännas vid. När de kommer in på universitet fortsätter de att cirkla runt varandra; de dras mot andra men kommer ständigt tillbaka. ”Normala människor” är en roman om kärleks- och familjerelationer, klass och om hur en person kan förändra en annan människas liv.

Förlagets katalog hittar du här!

Bokförlaget Forum

1794

Titel: 1794 (Uppföljaren till 1793)

Författare: Niklas Natt och Dag

Genre: Vuxenroman (Deckare, Spänning)

Utgivningsdatum: 2019-09-23

Om boken: En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för.

En förlorad man

Titel: En förlorad man

Författare: Jane Harper

Genre: Vuxenroman (Spänning)

Utgivningsdatum: 2019-10-02

Om boken: Ett laddat familjedrama i olidlig hetta. De två bröderna Nathan och Bub möts för första gången på månader vid en gammal gravsten mitt ute i den australiska vildmarken. Framför dem ligger den tredje brodern Camerons kropp, det är uppenbart att han mött en plågsam död under den obarmhärtiga solen. Vad fick honom att ge sig ut ensam till den gudsförgätna platsen? Medan familjen sörjer brottas Nathan med frågetecknen kring Camerons död och mörka hemligheter nystas upp. Om någon tvingat Cameron in i döden är listan över misstänkta på den isolerade farmen inte särskilt lång.

Häxorna

Titel: Häxorna

Författare: Elisabeth Östnäs

Genre: Vuxenroman (Historia)

Utgivningsdatum: 2019-10-23

Om boken: (…) Året är 1710, kriget har utarmat folket och pesten härjar i Skåne. Den unga, egensinniga Isabella vill bort från sin hemby och allt skvaller. Hennes mor kallades häxa när hon levde och mostern är läkekvinna, så de mest religiösa spottar efter flickan. Själv tror Isabella inte på magi, utan på logik och medicin. Men under midsommardansen uppenbarar sig en man för henne som ingen annan tycks se. När soldater en tid senare anländer till byn och hon känner igen den unge mannen bland dem omkullkastas allt. Isabella förstår att hon har en förmåga, och den visar sig vara lika användbar som farlig. En katastrof drabbar trakten och i sökandet efter en syndabock vänds snart blickarna mot de helande kvinnorna.

Fler titlar hittar du i förlagets katalog!

Bonnier Carlsen

Titel: Kung Pow. Dödens dal & Kung Pow. Game Over

Författare: Ola Lindholm, Johan Lindqvist & Kevin Olberg

Genre: Barnroman (Deckare, Äventyr)

Utgivningsdatum: 2019-09-02

Om böckerna: (…) aldrig förr har världen haft ett lika mäktigt vapen som gänget på Avdelning 33 på internationella polisen Ipols högkvarter.

Tolvårige Sam har tränats upp till att bli en av världens starkaste och skickligaste agenter. Tillsammans med Kung Pow-mästaren Ju och datageniet Aisha arbetar trion för att sätta käppar i hjulet för världens onda krafter. Och det blir många käppar, för skurkarna finns överallt ibland oss.

Planeten Frank

Titel: Planeten Frank

Författare: David Yoon

Genre: Ungdomsroman (Kärlek, Relationer)

Utgivningsdatum: 2019-09-12

Om boken: Frank Li går sista året i high school och är en ”Limbo”, hans ord för koreansk-amerikanska tjejer och killar som hamnar i glappet mellan sina föräldrars traditionella värderingar och den egna uppväxten i södra Kalifornien. Hans föräldrar har en tydlig regel när det gäller dejting: träffa bara koreaner, vilket ska visa vara knepigt när Frank blir kär i Brit Means, som är smart, vacker – och vit. Franks Limbokompis, Joy Song, är i en liknande knipa, så de två ingår en pakt: De ska låtsas att de dejtar varandra så att deras föräldrar lämnar dem ifred. Till en början tycker Frank att det är en oslagbar plan, men snart börjar han undra om hans fejk-dejting-idé verkligen är så bra och om han någonsin har förstått det här med kärlek, eller sig själv, över huvud taget. 

Förlagets katalog hittar du här!

B Wahlströms

Omslagsbild: Frukta mig

Titel: Frukta mig

Författare: Tahereh Mafi

Genre: Ungdomsroman (Dystopi)

Utgivningsdatum: 2019-08-23

Om boken: Ingen vet varför Juliette Ferrars beröring är dödlig, men alla vet att det gör henne livsfarlig och att hennes krafter är oerhörda.

Efter att ha överlevt år i fångenskap hos Återetablissemanget, brutal tortyr och en kula i bröstet har hon äntligen vunnit. Rebellerna har segrat och Juliette har utsetts till ledare för sektor 45. (…) Juliette har längtat efter och hoppats på frihet så länge hon kan minnas, och nu är den dagen äntligen här. Men hon har aldrig bett om all denna makt. Plötsligt har hon hela världens öde i sina händer och när en tragedi inträffar sätts Juliette på prov. Kommer hon att kunna kontrollera sina förmågor?

Omslagsbild: Välj mig

Titel: Välj mig

Författare: Christina Lindström

Genre: Ungdomsroman (Kärlek, Sorg, Ensamhet)

Utgivningsdatum: 2019-09-06

Om boken: När Silje kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet är allt förändrat. Alla tittar på henne och tystnar när hon närmar sig. Och alla viskar om vad som hände under sommaren. Att Siljes pappa har drunknat och att alla tror att han har tagit livet av sig. (…) Siljes bästis umgås mer och mer med sina danskompisar och även om det hugger i Silje av ensamhet orkar hon inte riktigt bry sig. Hon orkar inte riktigt bry sig om något, förrän hon träffar Alvin.

Omslagsbild: Borgruinen

Titel: Borgruinen

Författare: Camilla Jönsson

Genre: Barnroman 9-12 år (Spöken, Skräck)

Utgivningsdatum: 2019-10-04

Om boken: Det är sommarlov och Agnes väntar otåligt på att Noel ska komma tillbaka till Vallerbo. Under tiden går hon med på att besöka borgruinen vid sjön ihop med sin pappa. Väl där råkar hon höra ett samtal som handlar om mystiska saker som sker i den gamla ruinen.
När Noel äntligen kommer till Vallerbo börjar de två vännerna undersöka saken och snart upptäcker de något fasansfullt: de har retat upp ett av de äldsta och mest mytomspunna spökena i ruinen – Den huvudlöse riddaren. (…).

Omslagsbild: Dimman

Titel: Dimman

Författare: Ewa Christina Johansson

Genre: Barnroman 9-12 år (Spöken, Skräck)

Utgivningsdatum: 2019-10-11

Om boken: Höstlovet har börjat och Iris bestämmer sig för att hälsa på sin mormor. Mormor Ebba bor i skogen utanför en liten by och Iris älskar att vara där. (…) Redan innan resan får Iris hotfulla och märkliga sms från en okänd person och när hon kommer fram till byn märker hon att något är annorlunda. En tät dimma ligger över skogen och när Iris närmar sig mormoderns hus ser hon en gestalt i dimman, en flicka med långt hår, blek hy och liksom lysande ögon. När Iris frågar runt får hon höra om Lea, en flicka som försvann för många år sedan och aldrig hittades …

Omslagsbild: Inte som du

Titel: Inte som du

Författare: Johanna Schreiber

Genre: Ungdomsroman (Kärlek, Vänskap)

Utgivningsdatum: 2019-10-18

Om boken: Ester är skolans populäraste tjej. Hon är lagkapten i konståkningslaget, blir bjuden på alla fester och har ett tjejgäng där alla alltid ställer upp för varandra. Vincent är ingen speciell. Han har precis börjat gymnasiet, spelar hockey på fritiden och satsar allt på att få högsta betyg. Så att han kan bli något. Men så händer något som förändrar allt. På en fest blir Vincent indragen i ett rum av Esters bästa kompis Amanda. Han klarar inte av att säga nej, trots att han vet hur Amanda är. Kort därefter sprids en nakenbild av honom över hela skolan. Plötsligt vet alla vem han är. När Esters och Vincents vägar korsas av en slump ställs allt på sin spets. De börjar ifrågasätta både sina egna val, och hur hela samhället ser ut.

Omslagsbild: Där världen slutar

Titel: Där världen slutar (Del fyra i serien Mortal Engines)

Författare: Philip Reeve

Genre: Ungdomsroman 12-15 år (Sci-fi, Framtidsskildring)

Utgivningsdatum: 2019-11-08

Om boken: Wren och hennes pappa Tom reser vidare med sitt flygande skepp. De försöker se framåt och glömma att Hester förrått dem. Nu har de fått höra talas om en hemlig artefakt som kan förändra allt – skapa fred och rädda mänskligheten. När de anländer till de giftiga ruinerna av den stad som en gång var London, hittar de mycket riktigt något som kan påverka hela deras existens.

Alla höstens titlar hittar du på förlagets hemsida!

Louise Bäckelin Förlag

OBS! Enligt LB’s katalog kommer omslaget att vara ett annat.

Titel: STHLM : Farsot

Författare: Varg Gyllander

Genre: Vuxenroman (Spänning)

Utgivningsdatum: 2019-10-16

Om boken: Sameflickan Ayla flyr för sitt liv över fjället tillsammans med sin hund Radne efter att ha bevittnat en massaker i sin by. Norma, analytiker på NOCC, National Organized Crime Command, hemsöks av sitt förflutna i triadernas Hongkong. De bådas vägar korsas i ett vinterstockholm på randen till katastrof. En ljusskygg och mycket målmedveten organisation har utvecklat ett virus som kan utrota jordens befolkning. Bara vissa utvalda ska räddas. Samtidigt riktas polisens alla resurser mot den stundande Nobelfesten där säkerheten har höjts till maxnivå på grund av ett terrorhot. Bara några få människor förstår vad som håller på att ske.

Hennes gröna ögon

Titel: Hennes gröna ögon

Författare: Anne Liljeroth

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-10-23

Om boken: Isabelle Rosens ovanliga ögonfärg har gett henne en känslighet utöver det normala. En gåva, men också en börda, som gjort att hon valt att leva ensam. Ett liv hon fram till nu har trivts med. Men samtidigt är det något som skaver. Vänner och bekanta gör sitt bästa för att ge henne råd och tips. De tycker synd om henne, ingen ska ju behöva leva ensam.

Så en dag läggs en ny patient in på den sjukhemsavdelning där Isabelle arbetar och hon dras till kvinnan på ett ovanligt sätt. Minnen dyker upp och hon börjar pussla i det undermedvetna. Kan de vara släkt? Finns det fler som bär på den unika förmåga som präglat hennes liv? (…)

Spana in fler böcker i katalogen!

Norstedts

Omslagsbild: Hon som måste dö

Titel: Hon som måste dö (Sista delen i Millennium-serien)

Författare: David Lagercrantz

Genre: Vuxenroman (Spänning)

Utgivningsdatum: 2019-08-22

Om boken: En hemlös man hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Men rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer, och kontaktar Mikael Blomkvist. Blomkvist blir motvilligt intresserad. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister. Var det bara nojor, svammel? Eller kan det finnas en riktig koppling till regeringen?

Mikael ber Lisbeth Salander om hjälp. (…) Vad ingen vet är Lisbeth befinner sig i Moskva för att en gång för alla göra upp med sin syster Camilla. Hon har bestämt sig: Hon ska inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv.

Omslagsbild: Björnkvinnan

Titel: Björnkvinnan

Författare: Karolina Ramqvist

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-08-29

Om boken: År 1542 följer en föräldralös ung kvinna sin förmyndare på en kolonialexpedition till Nordamerika. Hennes resa blir beskriven av tre franska renässansförfattare och många år senare vänder sig en nutida författare till dem för att förstå vad som hände. Från den första dagen då författaren får höra talas om Björnkvinnan kan hon inte släppa tanken på henne. (…) I framskrivandet av Björnkvinnan tränger författarens liv in. Utforskandet vävs samman med frågor om varför hon skriver, vad en berättelse är, vem författaren en gång var och vad hon har blivit: ”Mitt skrivande hade fört mig ut i en tillvaro av utsatthet men det hade också varit ett sätt för mig att skydda mig själv mot allt det jag upplevde hotade mig.”

Omslagsbild: Julafton på den lilla ön i havet

Titel: Jul på den lilla ön i havet (Del 3 i serien ”Den lilla ön i havet”)

Författare: Jenny Colgan

Genre: Vuxenroman (Feelgood)

Utgivningsdatum: 2019-10-24

Om boken: Julen är en tid för att mysa framför brasan och kanske njuta av den skotska klassikern sirapskaka med hutt – om du inte råkat bli gravid med din före detta chef förstås, och inte vet hur du ska berätta det för honom. Kommer Flora att samla modet och avslöja sanningen för sina nära och kära? Och kommer hennes pojkvän Joel tycka att hon är bärare av goda nyheter – eller kommer den här julen bli lika gråkall som högländerna i midvintertid?

Förlagets katalog hittar du här!

Rabén & Sjögren

Omslagsbild: Dropp dropp

Titel: Dropp dropp (Mys & Rys-serien)

Författare: Aron Landahl

Genre: Bilderbok

Utgivningsdatum: 2019-08-23

Om boken: I Dropp dropp leder de röda dropparna läsaren vidare genom boken i samma anda som klassikerfavoriten Historien om någon. Aron Landahls bilder är spöklika och mystiska och drar in läsaren som leds hela vägen upp på den mörka vinden Vad är det egentligen som lurar där uppe?

Omslagsbild: Idde och Hajen

Titel: Idde och Hajen

Författare: Ellen Ekman

Genre: Bilderbok

Utgivningsdatum: 2019-08

Om boken: Idde skall få en katt, ja det är sant, hon kan knappt tro det själv. En helt egen, livs levande varm, fluffig katt. Idde är så glad att hon nästan spricker. Väldigt länge sa mamma nej, nej, nej, men till slut tröttnade
mamma på Iddes tjat och nu är de på väg till katthemmet. På katthemmet bor katter som ingen vill ha, men det låter ju helt tokigt i Iddes öron, hur kan någon inte vilja ha en katt.

Omslagsbild: Inte vilse

Titel: Inte vilse

Författare: John Bond

Genre: Bilderbok

Utgivningsdatum: 2019-10-11

Om boken: Lillkanin ska baka en tårta. Men bären är slut.
Ingen tårta utan bär! Lillkanin får ge sig iväg för att leta. Han går genom den mörka skogen, tar sig över djupa vatten och förbi snöklädda berg.
Han fryser inte. Och han är inte för liten. Och han är absolut INTE VILSE! Eller?

Omslagsbild: Framtidsboken

Titel: Framtidsboken

Författare: Måns Jonasson & Emily Ryan

Genre: Fakta

Utgivningsdatum: 2019-08-23

Om boken: Hur ser världen ut om 50 år? Ja, det kan man fråga sig och vet man det redan nu? Självklart inte, men det finns områden som det sker en massa superspännande forskning inom. För vissa saker vet vi, bland annat att vi kommer att resa på andra sätt i framtiden, äta andra saker och spela spel och kommunicera på sätt som de flesta av oss knappt kan fantisera om.

Omslagsbild: Hedens helgon

Titel: Hedens helgon

Författare: Lise Indahl

Genre: Barnroman (9-12 år)

Utgivningsdatum: 2019-08-16

Om boken: Jossan bor i en lägenhet med sin norska mamma och fördriver dagarna med att snatta och hänga med bästisen Julia. De bor i samma bostadskvarter på Heden. (…) Efter ett slagsmål där Jossan ofrivilligt golvar sin störiga klasskamrat Goran händer någonting oväntat. Jossan och Goran blir vänner, och tillsammans med Julia och Alex bildar de Hedens Helgon, en klubb vars främsta uppdrag är att göra goda gärningar och hjälpa folk som har det svårt. Men det är inte så lätt att göra gott alla gånger, inte när man åker fast för snatteri och allt plötsligt står på spel.

Omslagsbild: Prästgårdens hemlighet

TitelPrästgårdens hemlighet

Författare: Tobias Söderlund

Genre: Barnroman (9-12 år)

Utgivningsdatum: 2019-08-16

Om boken: Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin. Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film! Dessutom börjar konstiga saker hända på nätterna. Kameran slås på av sig själv. Vanessas pappa beter sig ytterst märkligt. Och vem är det som har grävt en grop på gården och lagt ner en av Vanessas gamla dockor?

Omslagsbild: Mitt storslagna liv

Titel: Mitt storslagna liv

Författare: Jenny Jägerfeld

Genre: Barnroman (9-12 år)

Utgivningsdatum: 2019-09-20

Om boken: Sigge och hans mamma och syskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 48 dagar?

Omslagsbild: Drömmarnas skepp

Titel: Drömmarnas skepp

Författare: Johanna Wilson

Genre: Ungdomsroman (12-15 år)

Utgivningsdatum: 2019-09-13

Om boken: Jossan är uppvuxen på en husbåt. Hennes pappa arbetade på Statens maritima museum på Skeppsholmen i Stockholm och båtar och sjöfart har alltid varit en stor del av familjens liv. Nu är pappan död, och Jossan och hennes mamma kanske måste flytta från båten; det är bara anställda vid museet som har rätt till kajplatserna på Skeppsholmen. Men Jossan tänker inte ge sig utan strid. Husbåten Vivan har alltid varit hennes hem, hon tänker inte gå med på att den säljs, bara så där! Jossan och hennes pappa delade ett stort intresse för Vasaskeppet, och efter pappans död nystas en historia från 1600-talet upp, en historia som har stor betydelse även i dag. Kanske kan den hjälpa Jossan att rädda Vivan och få bo kvar?

Omslagsbild: Ganska nära sanningen

Titel: Ganska nära sanningen

Författare: Anna Ahlund

Genre: Ungdomsroman

Utgivningsdatum: 2019-09-20

Om boken: Nico flyttar från Vansbro till Uppsala för att gå Sibylla allmänestetiska läroverk. Det är nu livet börjar, nu ska allt bli annorlunda. Nico färgar håret rosa och flyttar in hos sin faster och mini-taxen Pluto. Men kanske är det inte så att allt förändras bara för att man byter skola, stad, hårfärg och till och med namn? Kanske följer mycket av ens gamla jag med ändå?

Fler hösttitlar för barn och unga hittar du i förlagets katalog!

Wahlström & Widstrand

Sent på dagen

Titel: Sent på dagen

Författare: Tessa Hadley

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-09-19

Om boken: Alex och Christine, och Lydia och Zach, har varit vänner sedan tjugoårsåldern – långt innan de blev två gifta par. Nu trettio år senare lever de ett stilla medelklassliv i London – tills en förtvivlad Lydia en dag ringer från sjukhuset och berättar att Zach har dött av plötsligt hjärtstopp (hjärtinfarkt). Alla tre är överens om att Zach, med sin generösa och jordnära sätt, var den oersättliga, den som de inte hade råd att förlora. Men istället för att komma varandra nära i den gemensamma sorgen, börjar ouppklarade problem och oförrätter från förr långsamt stiga upp till ytan.

Höstens katalog hittar du här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.