Samla katter – Lorna Scobie

Samla katter – Lorna Scobie

”Jag är en samlare. I dag ska jag samla på katter. Jag älskar katter. Just nu har jag inga katter. Men jag har en plan.”

Så börjar bilderboksberättelsen Samla katter av Lorna Scobie, illustratör från London, vars böcker inte har blivit utgivna i Sverige tidigare.

Det här är en bilderbok där texten endast består av korta meningar, men ändå är det som driver på berättelsen framåt. Det här sker genom samspelet mellan höger- och vänsteruppslagen och mellan texten – som är en obestämd huvudkaraktärs tankar och fantasier; och illustrationerna – som ger uttryck för dessa genom ett myller av färger och detaljrikedom.

Som läsare bara måste man få reda på hur berättaren ska göra för att samla på så många katter som möjligt: från att inte ha någon katt till att ha hur många som helst i olika färger och former – det går inte ens att räkna dem enligt texten, men såklart är just det här som gör det så roligt att läsa boken tillsammans med barnet. Att räkna, beskriva och själv försöka lista ut vad som kommer att hända på nästa sida.

Scobie har fått fina priser för sina barnboksillustrationer, bland annat Macmillian Children’s Book Prize och Penguin Design Award. Tillsammans med författaren Nicola Davies har hon bland annat gett ut faktaböcker om djur, där just hennes färgrika akvarellbilder är framträdande.

Samla katter ges ut av Modernista förlag, och finns att låna på ditt bibliotek eller att beställa på bland annat Adlibris och Bokus.

Samla katter Bokomslag Samla katter
Lorna Scobie
Bilderbok
Modernista
2019-03-28
32
3-6 år

Färg- och detaljrik bilderbok med både humor och fantasi! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.