Önskebrunnen – Frances Hardinge

Önskebrunnen – Frances Hardinge

Det här är det tredje boken som B Wahlströms förlag ger ut på svenska av den brittiska författaren Frances Hardinge. Både Lögnernas träd och Gökungen har fått fina recensioner, bland annat i DN där även Hardinges nya bok ingår i litteraturkritikern Lotta Olssons lista över vårens bästa böcker för barn och unga.

Önskebrunnen handlar om de tre omaka vännerna Josh, Chelle och Ryan som spenderar sommardagarna med att mest driva runt, och en kväll hamnar de en bit utanför samhället där de bor – för långt bort för att gåendes komma hem i tid. Eftersom de saknar pengar till bussen bestämmer de sig för att gå till en brunn som de vet finns i skogen i närheten av där de befinner sig; i hopp om att hitta mynt som folk kastat i där. Och jo, mynt finns det, även om en av vännerna blir tvungen att mödosamt ta sig ner i brunnen för att få tag på dem. Barnen tackar sin lyckliga stjärna för sin tur, ovetandes om att de precis har stulit önskningar från det väsen som lever i brunnen – vilket kommer att få ödesdigra konsekvenser för dem alla tre. När vännerna efter flera otäcka incidenter listar ut hur det måste förhålla sig är det redan försent, och de är tvungna att slutföra det som det uppväckta väsendet kräver av dem.

Berättandet sker huvudsakligen från en av karaktärerna, men Hardinge är skicklig på att beskriva de andra två så att det känns som att upplevelserna lika gärna kunnat vara berättad utifrån deras perspektiv.

Historien är annorlunda och originell, precis som med Hardingens två andra översatta böcker, och det är en text som är välkomponerad och välskriven. Dock kräver den läsarens fulla uppmärksamhet och koncentration, för den har en sorts förtätning som gör det lätt att man annars tappar tråden.

Enligt förlaget är målgruppen barn i åldern 9-12 år, men jag anser att boken snarare passar de som är lite äldre; mycket just på grund av textens svårighetsgrad, även om läsförståelse såklart är väldigt individuellt.

Om man tar sig an texten och ger den tid så är det här en riktig läsupplevelse, och en bok som jag varmt rekommenderar. Min (medvetna) önskan är att B Wahlströms kommer att ge ut fler av Hardinges böcker på svenska!

Boken hittar du såklart på ditt bibliotek, samt på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Önskebrunnen Bokomslag Önskebrunnen
Frances Hardinge
Barnroman
B Wahlströms
2019-01-11
364
9-12 år

Välskrivet, välkomponerat och väldigt nervkittlande! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.