Rykande ny faktabok om eld

Rykande ny faktabok om eld

Författaren Charlotte Cederlund är mest känd för Idijärvi-trilogin om tonårstjejen Áili som med sina övernaturliga och magiska krafter slåss mot Borri noaidi som hotar att förgöra hela samebyn där hon efter att båda hennes föräldrar dött bor tillsammans med sina morföräldrar. 2018 debuterade hon även som bilderboksförfattare med Världens räddaste hund, där den ständigt rädda och ängsliga hunden Zigge skildras genom illustrationer av Maya Jönsson.

Nu ger sig alltså Cederlund in i facklitteraturens värld, även om åldersgruppen fortfarande är barn och unga. För även om boken är kategoriserad för åldersgruppen 6-9 år så passar den ypperligt för äldre barn samt för unga som letar efter lättläst fakta.

Den nya faktaboken Det brinner handlar om eld och går igenom allt ifrån vad eld rent teoretiskt egentligen är och består av, hur den uppstår, hur man släcker en brand och vad som är viktigt att komma ihåg om det börja brinna. Det finns även sektioner som redogör för hur Räddningstjänsten arbetar vid en utryckning, något som även den icke-fordonstokige kan tycka vara intressant. I introduktionen får läsaren veta att författaren själv faktiskt arbetar som brandingenjör, och längre fram i boken finns en faktaruta om (det relativt okända) yrket som sådant, liksom om brandmansyrket.

Fullspäckad fakta, historik, termer och siffror varvas fint med skönlitterära berättelser där eld är det centrala temat – med titlar som ”Branden”, ”Utryckningen” och ”Skogen brinner”. Berättelserna är både underhållande och otroligt informativa, vilket såklart är författarens intention.

Sammanfattningsvis är det här en färgrikt illustrerad, intressant och spännande faktabok som dessutom är oerhört viktig.

Det brinner ges ut av Opal förlag, och du kan läsa mer om boken, författaren och illustratören på deras hemsida!

Boken hittar du på ditt närmaste bibliotek (om inte, be dem köpa in!), eller på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus.

Det brinner – Charlotte Cederlund & David Henson (2019)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.