Katten Nils åker till månen – Johanna Kristiansson & Joakim Gunnarsson

Katten Nils åker till månen – Johanna Kristiansson & Joakim Gunnarsson

För ett par veckor sedan kom den fjärde boken om Katten Nils och hans vänner, en av flera serieboktitlar som förlaget Rabén & Sjögren ger ut för barn i ålder 6-9 år.

I de tre första serieböckerna; Katten Nils – bästa barnvakten, Katten Nils – söndagsdisk samt Katten Nils tar sig ton(fisk); får läsaren lära känna den något enfaldige men snälla Nils som ofta hamnar i trubbel på grund av sin omdömeslöshet – men som med hjälp av bästa vännen Morris alltid klarar sig. Som i alla tecknade serier finns även här en karaktär med mindre positiva egenskaper – i form av den småsinte Elake Morr. Såklart finns även en flicka; Lisa Sylt, vars uppmärksamhet de båda ”fienderna” ständigt tävlar om.

I den nya boken är det alltså en månresa som är i fokus. En inte helt genomtänkt idé, men tävlar man om vem som kan ge Lisa Sylt den bästa födelsedagspresenten så gör man. Och vad kan vara bättre att ge henne än juveler från självaste månen?

Många känner nog igen serien från Kamratposten där den funnits som återkommande strip sedan 2007. Lika många och ännu fler är säkert väldigt glada åt att det nu blivit hela fyra serieböcker med den gula humoristiska kissen. Boken är uppdelad i två delar – en längre del med berättelsen om månresan, och en del med kortare strippar med allt från två rutor till ett par sidor med tolv rutor.

Det är fartfyllt, det är knasigt och det är skrattframkallande. Texten är lättläst och språket är nära talspråket. Det är med andra ord en perfekt serie för både den som precis har börjat läsa, och för den som har flyt i läsningen men som tycker att ”vanlig” skönlitteratur är tråkig. Tecknade serier är något som jag själv brukar rekommendera till barn och unga som har ett motstånd till läsningen, just för att de är en sådan bra infart till litteraturens värld.

Så med det sagt: Mer Katten Nils till barnen (och de vuxna)!

Boken hittar du bland annat på Adlibris och Bokus.

Katten Nils åker till månen Bokomslag Katten Nils åker till månen
Katten Nils
Johanna Kristiansson & Joakim Gunnarsson
Tecknad serie
Rabén & Sjögren
2019-03-15
76
6-9 år

Den fjärden boken om den tokiga och humoristiska Katten Nils!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.