Sommarens utgivning

Sommarens utgivning

Det finns många boknyheter att se fram emot i sommar, och jag listar mina favoriter här nedan, med länk till förlagets katalog om en sådan finns. Informationstexterna om böckerna är tagna från respektive förlags katalog, den är dock eventuell är nerkortad. Vissa titlar ges ut redan sen vår, men återfinns ändå i sommarkatalogerna.

Albert Bonniers förlag

Titel: Gun love

Författare: Jennifer Clement

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-05-07

Om boken: Pearl är fjorton år och har vuxit upp i framsätet på en gammal Mercury. Hennes mamma Margot bor i baksätet. Hon kan se in i folk och känna vad som gör ont. De bor i en del av Florida där det mexikanska heroinet håller på att ta metamfetaminets plats och de överlever på en diet av mjölkpulver och insektssprej, kärlekssånger och stulna, halvrökta cigaretter. Men när Margot blir tillsammans med Eli Redmond ändras allt. En dag får hon en egen pistol av Eli, ungefär som man ger någon en blombukett.

Titel: 4 noveller

Författare: Thomas Mann

Genre: Novellsamling för vuxna

Utgivningsdatum: 2019-06-11


Om boken: Konstnärens förhållande till det borgerliga livet är ett tema som Thomas Mann arbetade med under hela sitt långa författarskap, även i de fyra långa noveller som nu kommer i ny svensk översättning

Titel: Jag hade så mycket

Författare: Trude Marstein

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-08

Om boken: Monika är 13 år och vet att allt hon upplever kommer att tillhöra en annan tid. Hon är 27 och en äldre professors älskarinna. Hon är 37 och bor hos Geir, de har Maiken som rytmiskt suger på sin napp och saknar hår i nacken. Monika är också 46, har en bakgård med höns och tycker att livet består av hopplösa försök till gemenskap. Hon är 52 år och möter sin mors ansikte i spegeln över grönsaksdisken i mataffären.

”Jag hade så mycket” är en roman om längtan efter passion och mening, men också om känslan av att allting glappar, att ingenting går att hålla kvar och att man kanske varken vill eller kan höra ihop med någon.

Spana in förlagets katalog för fler nyheter!

Alfabeta Bokförlag

OBS! Titeln ingår i förlagets vårutgivning

Titel: Den som hackar (Första delen i en trilogi)

Författare: Thomas Halling

Genre: Barnroman (9-12 år)

Utgivningsdatum: 2019-04-03

Om boken: Albin och hans mamma har precis flyttat in i det gamla huset vid kyrkan. De kan inte undgå att lägga märke till fåglarna på kyrkogården. Hundratals svarta råkor! Snart börjar det hända otäcka saker. En skräckhistoria i nutid med övernaturliga inslag.

Sommarens katalog finns inte än att hitta på förlags hemsida, men det gör vårens!

Bokförlaget Forum

Titel: Klockmakarens dotter

Författare: Kate Morton

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-06-17

Om boken: Birdie Bell var klockmakarens dotter. Hennes namn har fallit i glömska, men hon såg allt. Ingen annan vet vad som hände vid Birchwood Manor sommaren 1862. 150 år senare hittar den unga arkivarien Elodie Winslow ett sepiafärgat fotografi av en vacker kvinna i viktorianska kläder och en teckning av ett hus vid en flod. Huset verkar konstigt bekant och hon känner ett starkt behov av att ta reda på vem kvinnan är.

Titel: Krokodilväktaren

Författare: Katrine Engberg

Genre: Spänningsroman

Utgivningsdatum: 2019-06-17

Om boken: En tidig morgon hittas en ung kvinna mördad i sin lägenhet. Det blir inledningen på en mardröm för alla i det slitna bostadshuset. Liksom för polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner som får ta sig an fallet. Kvinnan har ett fått ett mönster ristat i ansiktet, och de vill snabbt hitta den skyldige innan vetskapen och paniken sprider sig. Men utredningen går trögt. Ända tills det visar sig att kvinnans hyresvärd håller på att skriva en deckare där mordet finns exakt återgivet. Vem kan ha läst den och låtit en grym fantasi bli verklighet?

Titel: Vissla i mörker

Författare: Emma Healey

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-07-31

Om boken: Under en resa med sin mor Jen, försvinner femtonåriga Lana spårlöst. Några dagar senare hittas hon på landsbygden, nerkyld med sår över kroppen och blöta kläder. Hon hävdar att hon inte minns vad som hänt henne, men Jen misstänker att hennes dotter döljer något. Hur mycket de än frågar så vägrar Lana att prata, och polisen anser att fallet är avslutat. Lana blir alltmer sluten, vägrar gå till skolan och insisterar på att sova med tänd lampa. Jen kan inte släppa sin jakt på sanningen, så hon ger sig ut för att försöka gå i dotterns fotspår – en resa som förändrar hennes liv.

Kika på förlagets katalog för att hitta fler sommarböcker!

Bokförlaget Polaris

Titel: Anteckningar från en orolig planet

Författare: Matt Haig

Genre: Biografi/Memoar

Utgivningsdatum: 2019-04-02

Om boken: Hur behåller vi förståndet i en galen värld? Hur finner vi glädje när så mycket i vår vardag uppmanar till ångest? Tänk om sättet vi lever på står i direkt motsättning till vårt välbefinnande? Efter att under flera år ha levt med ångest och panikattacker blir svaren på de här frågorna skillnaden mellan liv och död för Matt Haig. Han börjar leta efter samband mellan hur han mår och hur världen han lever i ser ut. När till och med planeten vi bebor är stressad, är det så konstigt att vi också är det?

Titel: Vi for upp med mor (Uppföljare till Jag for ner till bror)

Författare: Karin Smirnoff

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-05-02

Om boken: Modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna jana och bror ärver hennes föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd, samtidigt som hon kämpar för att få ett avslut på den destruktiva relationen med john. När hon blir vän med sin jämnåriga kusin marta ser hennes man, som är pastor, inte med blida ögon på deras relation. 

Titel: Nådastolen

Författare: Elizabeth H. Winthrop

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-05-04

Om boken: Kvällen före sin avrättning sitter 18-åriga Willie Jonas i fängelsecellen i New Iberia och väntar på slutet. En lastbil är på väg med stolen som ska ta hans liv. På en motorväg i närheten kämpar Willies far Frank med att få på en gravsten på sin gamla mulåsna. Åklagaren som fick Willie dömd sitter på sitt kontor och reflekterar över rättegången, medan det gifta paret Ora och Dale har dragit sig tillbaka till bensinmacken de äger för att brottas med sin sorg och sina hemligheter.

Kolla in fler sommartitlar från förlaget!

Bonnier Carlsen

Titel: Hålla andan

Författare: Flora Wikström

Genre: Ungdomsroman

Utgivningsdatum: 2019-05-27

Om boken:
I romanen möter vi en syskonskara om tre: Mina, Daria och Sam. Det är Minas första sommar efter studenten och vännerna har vänt henne ryggen. Det blir inte bättre av att storasystern Daria aldrig har tid. Hon är tävlingssimmare och allas stjärna. Blixtrar målmedvetet fram genom vattnet. En dag är Daria försvunnen. Garderoben är tom, passet är borta och Mina hänvisas bara till hennes röstbrevlåda. Vart har hon åkt, och varför?

Förlagets katalog hittar du här!

B Wahlströms

Titel: Grön storm (Del tre i Mortal Engines)

Författare: Philip Reeve

Genre: Ungdomsroman 12-15 år (Sci-fi, Framtidsskildring)

Utgivningsdatum: 2019-05-10

Om boken: Staden Anchorages mäktiga motorer är numera rostiga och ålderdomliga, och har varit tysta i många år. Hester och Tom har slagit sig till ro, men känslan av säkerhet är bedräglig. Deras dotter Wren drömmer däremot om äventyr, hon vill inget hellre än att kasta sig huvudstupa in i ett. När en farligt charmig ubåtspirat dyker upp och ger Wren en chans att komma bort, tvekar hon inte. Hon lämnar sitt hem och sina föräldrar bakom sig. Men piraten vill ha något i gengäld Wren måste stjäla en mystisk bok av metall åt honom. För sent inser Wren att det uppdraget kan tända gnistan som sätter hela världen i brand. Hon blir hans slav och lockbete i den fälla som hennes föräldrar ska fångas in i.

Titel: Enola Holmes och den försvunna flickan

Författare: Nancy Springar

Genre: Barnroman 9-12 år (Deckare, Mysterier)

Utgivningsdatum: 2019-05-17

Om boken: Enola Holmes är mycket yngre än sin storebror Sherlock, men hon ligger alltid steget före och löser mysterier på sitt alldeles egna sätt.
Samtidigt som Enolas allt mer ilskna bror världens mest kända detektiv jagar henne i syfte att låsa in henne på en internatskola, snubblar Enola över ett märkligt fall. En flicka har försvunnit, Lady Cecily, vars familj är mycket förmögen och mäktig. När Enola ser hennes teckningar upplever hon ett fascinerande släktskap. De kämpar båda mot det viktorianska Englands inskränkande regler för hur unga kvinnor måste bete och klä sig.
Ledtrådarna för Enola allt längre in bland Londons smutsiga, trånga och mycket farliga gator. För att kunna hitta Lady Cecily måste Enola riskera allt, även sin egen identitet som hon hittills lyckats hålla hemlig. Sherlock är henne på spåren, och ett enda litet misstag kan innebära slutet för den frihet som Enola kämpat så hårt för.

Titel: Den svarta boken

Författare: Peder Nääs Sundemyr

Genre: Barnroman 9-12 år (Spänning, Mysterier)

Utgivningsdatum: 2019-06-24

Om boken: Trettonåriga Gabriel har nyligen flyttat från Stockholm till Frösön i Jämtland. På sin tidigare skola blev han mobbad. Nu har han fått chansen att starta om, så länge han kan hålla sig någorlunda osynlig på den nya skolan. En kväll hittar Gabriel en svart anteckningsbok i källaren till hyreshuset där han bor med sin mamma. I boken står ett enda namn: Allan Lundmark. När Gabriel försöker söka upp Allan är det som att han aldrig existerat. Några dagar senare skriver Gabriel upp en grannes namn i boken. Samma sak igen: det är som att grannen aldrig har funnits. Då får Gabriel en idé vad skulle hända om han skrev upp namnen på skolans värsta mobbare i den svarta boken? (…) Gabriel bestämmer sig för att använda boken för att göra gott, men när han börjar bryta mot sina egna regler får det livsfarliga konsekvenser.

Titel: Junos vlogg

Författare: Linda Skugge

Genre: Barnroman 9-12 år (Vardagsrealism, Humor)

Utgivningsdatum: 2019-07-19

Om boken: Juno går i skolans stökigaste klass, 7A. Hon är den enda som gör som lärarna säger, och håller sig mest för sig själv.
Tillsammans med sin kompis Fairy har Juno en Youtube-vlogg, men ingen annan vet om den. En dag råkar Juno lägga ut fel video, där hon dissar klassens tuffa tjejgäng. Videon var verkligen inte menad för andra att se, men snart har verkligen alla sett den. Allt blir extra jobbigt eftersom hon inte ens känner någon i klassen och är lite rädd för sina klasskamrater.
Juno beslutar sig för att be en schysst lärare om hjälp och tillsammans med Fairy startar hon skam-vloggen där folk kan få prata om när de gjort bort sig och om sina misstag.

Titel: Dödvatten

Författare: Lena Ollmark

Genre: Barnroman 9-12 år (Spänning, Skräck)

Utgivningsdatum: 2019-07-05

Om boken: Max och Wera träffas på ett behandlingshem. De är varandras motsatser, Wera har haft en tuff uppväxt med en psykiskt sjuk mamma som tagit sitt liv. Max är tjejen som har allt, både pengar och utstrålning. Men Max sörjer sin tvillingsyster Julia, som omkommit i en seglarolycka.
Wera får följa med Max till familjens gård och seglarkollo Saltöga. Hon blir varmt mottagen av familjen och lyckan över att ha en riktig vän är överväldigande. Men något skevar och det har med den döda Julia att göra. Hon är märkligt närvarande. Hennes rum finns bevarat i huset där Weras kläder och bakgrund inte passar in. (…) Under ett oväder ger Wera sig ut på havet. Där tycks cirkeln sluten. Hon kommer att drunkna precis som sin mamma och som Julia. Eller finns det något under ytan som är mer skrämmande än döden ?

Kika in på förlagets hemsida för att se fler spännande böcker!

Louise Bäckelin Förlag

Titel: Alla känner apan

Författare: Varg Gyllander

Genre: Vuxenroman (Feelgood)

Utgivningsdatum: 2019-05-22

Om boken: Leonard vaknar utomhus en snömättad novembermorgon i centrala Stockholm med smak av bensin i munnen och vaga minnen av kvällen innan. Han vet inte var han är någonstans och han känner inte ens igen kläderna han har på sig. Och vems är Buddhan, korset och nyckeln som Leonard hittar i fickan på den vadderade orangea västen? För att hitta svaren ger sig Leonard ut på en fartfylld och vinglig resa som tar oss från ett snöigt Stockholm till ett hett Thailand. Längs vägen återfinns många insikter om människans svagheter och styrkor, men också om de stora frågorna som ensamhet, andlighet, barnlöshet och om sökandet efter lycka och kärlek.

Titel: En annan kvinnas man

Författare: Gill Paul

Genre: Vuxenroman (Vänskap, Skandaler, Hemligheter)

Utgivningsdatum: 2019-07-10

Om boken: Året är 1911 och femtonåriga Mary Kirk och Wallis Simpson träffas på ett sommarläger (…). Detta blir början på en lång vänskap, en vänskap som ska övervinna både tid och rum även när det börjar florera skandalösa rykten om Wallis och prinsen av Wales. Men när Marys lojalitet till Wallis ifrågasätts börjar deras relation knaka i fogarna.

I Paris, 1997, sitter Rachel och hennes fästman i en taxi, när bilen framför dem plötsligt kraschar. Chocken tilltar när de får veta att prinsessan Diana befann sig i bilen. Kraschen och Dianas död fortsätter att hemsöka Rachel, och hennes intresse växer när hon får reda på att Diana hade besökt Wallis, hertiginnan av Windsors, sista bostad bara timmar före kraschen. Upptäckten av en sedan länge bortglömd koppling till Wallis Simpson leder Rachel till sanningen bakom en skandal som skakade världen…

Här hittar du förlagets sommarkatalog!

Modernista

Titel: Mitt år av vila och avkoppling

Författare: Ottessa Moshfegh

Genre: Vuxenroman (Utanförskap, Droger, Sorg)

Utgivningsdatum: 2019-05-18

Om boken: På ytan har hon livets alla fördelar. Hon är ung, vacker, smal och rik, har precis tagit examen från Columbia, och bor i en lägenhet på Upper East Side på Manhattan som – liksom allt annat – betalas med hennes arv. Ändå är hon som omsluten i ett vakuum. Och det beror inte bara på att hon förlorade sina föräldrar under college-tiden, eller sättet på vilket hon behandlas av sin Wall Street-pojkvän, eller ens på hennes sadomasochistiska relation med närmaste väninnan. Mitt år av vila och avkoppling är berättelse om en ung kvinnas experimenterande med narkotisk dvala. Ett år under påverkan av en livsfarlig blandning av läkemedel, avsedda att befria henne från känslan av utanförskap, men också visa henne att det utanförskapet kan vara nödvändigt.

Titel: Ön (Del 2 i serien om Hulda Hermannsdóttir)

Författare: Ragnar Jónasson

Genre: Vuxenroman (Spänning, Deckare)

Utgivningsdatum: 2019-04-27

Om boken: När en grupp vänner reser till ön för att tillbringa tid tillsammans i en jaktstuga och en av dem aldrig återvänder, hamnar utredningen på Hulda Hermannsdóttirs bord. Hulda befinner sig på toppen av sin karriär och är fast besluten att lösa mysteriet. Kan det finnas en koppling till mordet på en ung kvinna tio år tidigare ute på Västfjordarna? Rör sig en mördare runt landets karga utposter? Hulda påbörjar en resa för att avslöja öns isande hemligheter. Hon måste söka sanningen i det mörka landskapet – samtidigt som hon hemsöks av händelser i sitt eget förflutna.

Titel: Det svarta trädet

Författare: Tana French

Genre: Vuxenroman (Spänning)

Utgivningsdatum: 2019-08-31

Om boken: Toby är en lättsam, framgångsrik 28-åring som precis har lyckats prata sig ur ännu en knipa på jobbet och är ute och firar med vänner, när natten tar en vändning som kommer att förändra hans liv. Han råkar överraska två inbrottstjuvar, som misshandlar honom och lämnar honom att dö. Medan han kämpar för att återhämta sig från sina skador – och börjar inse att han kanske aldrig mer kommer att bli den man han var – drar han sig tillbaka till sin familjs släktgods, Ivy House, för att ta hand om sin döende morbror Hugo. Men så hittar han en människoskalle i stammen på en gammal alm i trädgården. Och när polisutredningen börjar gräva i fallet tvingas Toby inse att hans förflutna kanske inte alls är vad han alltid trott.

Titel: Wildcard (Del två i Warcross-serien)

Författare: Marie Lu

Genre: Ungdomsroman (Framtidsskildring, VR)

Utgivningsdatum: 2019-05-24

Om boken: Emika Chen överlevde med nöd och näppe det internationella Warcross-mästerskapet. Med sig bär hon nu sanningen om Hideo Tanakas skapelse, en vetskap som gör att hon aldrig mer kommer att kunna lita på den person som en gång var hennes vän och förebild. Fast besluten om att sätta stopp för Hideos fruktansvärda plan, slår Emika följe med Phoenix Riders, bara för att upptäcka ett nytt hot på Tokyos neonupplysta gator: Någon har satt ett pris på Emikas huvud. Hennes enda chans att överleva vilar i händerna på Zero och hans hänsynslösa, svartklädda gäng. Men snart inser Emika att Zero inte är den han verkar vara – och att hans beskydd har ett pris.

Titel: Det slutna sällskapet

Författare: Elizabeth Klehfoth

Genre: Ungdomsroman (Skola, Vänskap, Sorg)

Utgivningsdatum: 2019-07-26

Om boken: Charlie Calloway har ett liv som andra skulle döda för. Trots att hon bara är 17 år befinner hon sig i toppen av samhällets näringskedja. Men minnet av moderns försvinnande, under en av årets sista sommardagar för tio år sedan, plågar henne ständigt. Hon kämpar fortfarande med familjens mörka skuggor. I ett försök att en gång för alla slå sig fri från sitt förflutna kastar sig Charlie ut i studentlivet på den prestigefyllda skolan Knollwood, som samlar New Englands unga elit. Snart blir hon en del av skolans innersta krets. Dessutom uppvaktas hon av »the A’s« – ett hemligt elitsällskap, ökänt för att terrorisera fakulteten, administrationen och sina fiender. För att bli medlem måste Charlie spela Spelet, en utdragen och diabolisk lek som kommer att äventyra Charlies vänner och rykte; liksom hennes plats på skolan.

Titel: Ofarbar tystnad (Del två i en tänkt trilogi)

Författare: Andreas Lundberg

Genre: Vuxenroman

Utgivningsdatum: 2019-08-02

Om boken: Efter vistelsen på Sahlgrenska sjukhusets låsta avdelning 81 – skildrad i den kritikerrosade debutboken Storm i den pelare som bär – väntar verkligheten utanför. Vassa skärvor av vardag efter ett krossat äktenskap, med två små barn i mitten. Expartnern lever med en annan. Han saknar både jobb och pengar. Bor till att börja med gratis i ett renoveringshus, där han skymtar arbetare genom rökmoln, skyddsplast och töcknet av sitt alkohol- och tablettrus. Så kontaktar han dominikansystrarnas kloster i Skåne. (…) Mellan nunneklostrets rutiner och besöken hos sin psykiater studerar han gamla mystiker i nunnornas bibliotek, verkligheten omkring sig – och inom sig.

Klicka dig in på förlagets katalog för att se fler godbitar!

Natur & Kultur

Titel: Häxkungen (del 2 i serien Magikernas tid)

Förattare: Cressida Cowell

Genre: Barnroman 9-12 år (Fantastik, Äventyr)

Utgivningsdatum: 2019-07-27

Om boken: Det anses vara omöjligt att rymma från Gormintag-anstalten, där Xar spärrats in för att botas mot den svarta magi han tillskansat sig genom att blanda sitt eget blod med häxblod. Men Xar lyckas. Vad han inte vet är att han har draghjälp av Häxkungen, som oskadliggjort drummeldönarna, fenhuggarna och de blodtörstiga kloskäggen som lever i havet runt fängelseön och som vanligtvis gör det omöjligt att rymma. Samtidigt sitter Wish instängd bakom de höga murarna som drottning Sychorax låtit bygga för att skydda krigarfästningen mot häxangrepp. Att krigarflickan Wish och magikerpojken Xar ska mötas än en gång är högst osannolikt. Ändå är det precis det som händer.

Här hittar du förlagets sommarnyheter för både barn och vuxna!

Norstedts

Titel: De odödliga

Författare: Chloe Benjamin

Genre: Vuxenroman (Vänskap, Döden)

Utgivningsdatum: 2019-04-18

Om boken: Det är sommar 1969 i New York. I ett nedgånget hyreshus har ett medium flyttat in. Hon säger sig kunna förutspå människors dödsdagar. Uttråkade på gränsen till desperation nappar de fyra syskonen Gold direkt. Simon, Klara, Daniel och Varya är för unga för att förstå vidden av vetskapen, när de smyger sig ut för att ta reda på sina öden. Under åren som kommer måste syskonen välja hur de ska leva med de profetior de gavs den dagen. Kommer de att acceptera, ignorera, fuska eller trotsa dem?

Titel: Möt mig i paradiset

Författare: Heine Bakkeid

Genre: Vuxenroman (Spänning, Deckare)

Utgivningsdatum: 2019-04-18

Om boken: Den före detta förhörsledaren Thorkild Aske tar sig motvilligt an jobbet som konsulterande detektiv åt Milla Lind, en berömd norsk deckarförfattare. Linds tidigare konsult, också en före detta polis, mördades när han jobbade med Millas kommande bok, en historia som baseras på ett verkligt fall: två flickor som mystiskt försvunnit från en internatskola. Det dröjer inte länge innan Aske börjar misstänka att det ligger mer i fallet och hans föregångares död än han först trodde. Och att Milla Lind döljer något.

Titel: Främlingen från Cornwall

Författare: Liz Fenwick

Genre: Vuxenroman (Feelgood)

Utgivningsdatum: 2019-06-21

Om boken: När hennes nittiotvååriga farmor Jaunty drabbas av sjukdom och blir för klen för att leva ensam flyttar Gabriella Blythe in hos henne i den avlägset belägna stugan vid havsviken Frenchman’s Creek i Cornwall för att hjälpa till. (…) Gabriellas och Jauntys stillsamma liv vid havet får ett avbrott när en främling dyker upp under en storm ute på havet. Fin, som främlingen heter, har sökt sig till Frenchman’s Creek eftersom han ärvt en vackert målad akvarell med motiv av en ensligt belägen stuga och målningen har något med hans egen familj att göra. När Fin försöker undersöka historien bakom målningen samtidigt som han lär känna Gabriella och Jaunty uppdagas en märklig familjehemlighet om ett långtgående svek.

OBS! Det engelska omslaget! Omslaget till den svenska utgåvan finns inte tillgänglig än.

Titel: Kvinnornas stad

Författare: Elizabeth Gilbert

Genre: Vuxenroman (Historisk skildring, Kvinnlig frigörelse)

Utgivningsdatum: 2019-08-15

Om boken: Sommaren 1940 anländer nittonåriga Vivian Morris till New York. Vivians talanger med nål och tråd ansågs otillräckliga av internatskolan, men som sömmerska på Teater Lily, hennes okonventionella faster Pegs charmiga men ökända teater på Manhattan, duger de alldeles utmärkt. Vivian hyllas av alla showgirls för att hon kan omvandla tygtrasor till kreationer värdiga gudinnor. I det som under kriget blir en märklig kvinnostad försöker Vivian vara fri och göra det hon vill. Och när legendariska skådespelerskan Edna Watson kommer för att spela i Teater Lilys mest ambitiösa show någonsin, hänförs Vivian av magin som uppstår i denna gnistrande stjärnas kölvatten. Men läxor måste läras, och bittra misstag måste göras. Vivian inser att hon behöver lära sig att leva flera liv för att få det hon vill ha.

Titel: Fallet

Författare: Lars Wilderäng

Genre: Vuxenroman (Spänning)

Utgivningsdatum: 2019-08-29

Om boken: Året är 2002. Stockholm har börjat återhämta sig efter 90-talets IT-krasch och ekonomin ser ljusare ut. På krogen träffar Mikael Lotta och strax påbörjar de sin gemensamma bostadskarriär. De följande åren flyttar de från lägenhet till lägenhet, allteftersom lånen ökar. Inga moln finns på den klarblå bostadshimlen, och Mikael börjar spekulera i nybyggda lägenheter som en säker investering. Men när bostadspriserna slutar stiga och marknaden för nya lägenheter fryser ihop blir Mikaels fall hårt och brutalt. På samhällets botten är det ingen som lyssnar, så när Mikael snappar upp ett rykte att någon i hans närhet hotas, får han inget gehör. Ensam och desperat skaffar han en pistol och sätter sin egen plan i verket, men snart dras han in en våldsspiral som blir allt svårare att stoppa.

I förlagets katalog hittar du fler intressanta böcker!

Rabén & Sjögren

Titel: Gastens öde

Författare: Kjell Thorsson

Genre: Ungdomsroman 12-15 år (Spänning, Deckare)

Utgivningsdatum: 2019-05-24

Om boken: Gabriel, Shirin och Leo är bästa vänner och har känt varandra sedan lågstadiet. De bor i samma bostadsområde en bit utanför förorten. Varje dag går de samma väg till skolan: genom skogen, förbi dammen och Sjömansgården. En söndagseftermiddag ringer Shirin till Gabriel. Det har hittats ett lik nere vid dammen. Trion drar genast dit för att spana. Av själva kroppen får de ingen skymt. Men folk i deras omgivning börjar snart bete sig märkligt. (…) Gabriel, Shirin och Leo bestämmer sig för att starta en egen utredning. Spåren är många men ledtrådarna svårtolkade. Och plötsligt är de insnärjda i en klurig mordutredning där vad som helst verkar kunna hända.

Titel: Glitterflickan

Författare: Moa Eriksson Sandberg

Genre: Spänningsroman 9-12 år (Skräck)

Utgivningsdatum: 2019-06-10

Om boken: Eva-Lottie ska tillbringa sommaren i ett ödsligt hus på landet. Långt hemifrån och med bara sin mamma som sällskap. Mamman som är författare ska skriva klart en roman och det visar sig snart att hon har väldigt lite tid över för att umgås. (…) När Eva-Lottie går på upptäcktsfärd till fjärde våningen träffar hon Gloria, en mycket gammal dam som bott i huset i större delen av sitt liv. Gloria börjar berätta om husets historia och om sin tid som filmstjärna i USA. Under deras dagliga möten utvecklas en annorlunda vänskap. Men varför fortsätter huset att ge Eva-Lottie kalla kårar? Och hur ska hon tolka de mystiska tecken som uppenbarar sig för henne?

Titel: Vi går varvet

Författare: Ina Lagerwall

Genre: Barnroman 9-12 år (Vardagsrealism)

Utgivningsdatum: 2019-06-10

Om boken: Liv ska börja sjuan men har en stor klump i magen. Hur ska hon vara för att alla andra ska gilla henne? För att kompisarna Jessa och Bella ska vilja vara med henne, för att de ska förstå att hon inte alls är som Lisa, som har gummistövlar på sig i skolan och bara pratar om sina himla hästar? Hjälper det om hon säger att hon är kär i Hannes, fast hon inte alls är det? Eller om hon säger att hon har fått mens, fast hon inte alls har fått det?

Titel: Är det nu allt börjar?

Författare: Siri Spont

Genre: Ungdomsroman 12-15 år (Vardagsrealism)

Utgivningsdatum: 2019-06-10

Om boken: Tilda bor i en liten landsort långt bort från allting, hon går i åttan med samma klasskompisar som hon haft sedan lågstadiet. Den sociala hierarkin är stenhård, och vem som har status eller inte bestäms av killarna. Det värsta brott en tjej kan begå är att inte vara snygg. Tilda befinner sig ganska lågt i hierarkin och vill inget annat än att komma bort. (…) Tildas enda räddning är Emmy. De har aldrig träffats, men chattat och sms:at dagligen sedan ett halvår tillbaka. Med Emmy kan Tilda prata om allt. Om kärleken, tristessen och andra svårare saker. Tillsammans fantiserar de om London.

Titel: Hej då, vi ses väl?

Författare: Linda Åkerström

Genre: Ungdomsroman unga vuxna (Vardagsrealism)

Utgivningsdatum: 2019-06-14

Om boken: Bergvik. Finns det något värre ställe? Nora tror inte det. Hon är född och uppvuxen här, och hennes största skräck är att bli kvar, fast. Att aldrig komma någon annanstans, få se något annat. Trots den rädslan ska hon nu sommarjobba åtta veckor i hemtjänsten. Vad skulle hon annars göra, hon måste ju tjäna pengar? (…) Det enda bra med Bergvik är Leo, som har varit Noras bästa vän sen dagis. Men han verkar också ha grejer på gång, hemliga grejer. Kanske är han på väg bort, bort från Bergvik och bort från henne?

Förlagets katalog över sommarens utgivning av barn- och ungdomslitteratur hittar du här!

Wahlström & Widstrand

Titel: Herravälde

Författare: Elin Olofsson

Genre: Vuxenroman (Historisk skildring, Kvinnlig frigörelse)

Utgivningsdatum: 2019-08-08

Om boken: Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på – allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet.

Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet.

Klicka dig in på förlagets katalog för att hitta fler sommarböcker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.