Mörkret – Ragnar Jónasson

Mörkret – Ragnar Jónasson

Mörkret är den första delen om kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir, skriven av den isländska författaren Ragnar Jónasson. Jónasson har tidigare gett ut ett flertal romaner, men Mörkret är den första som blivit översatt till svenska. 

Handlingen utspelar sig i Reykjavik, där Hulda arbetar sitt sista år innan det är dags för pensioneringen. Eller det är vad hon tror i alla fall; för redan i början av berättelsen meddelar hennes chef att en yngre förmåga har fått hennes plats och att hon kan gå hem redan nu med full lön, eller titta igenom gamla fall som inte blivit lösta. Arbetsnarkoman som hon är väljer Hulda det sistnämnda, och hon vet precis vilket fall hon ska ta sig an : den ryska kvinnan som hittades död i en vik precis efter att hon fått veta att hon har fått uppehållstillstånd på Island. Fallet lades ner med förklaringen att kvinnan tagit sitt eget liv. Men Hulda anar att så inte är fallet, och bestämmer sig för att avsluta sin karriär på topp, samtidigt som hon vill att rättvisa ska skipas för kvinnans skull. Dock finns det andra som inte gillar att utredningen ska tas upp igen, vilket både försvårar och sätter Hulda i en farlig sits. 

Det här är en snabbläst spänningsroman; texten är luftig och språket flyter lätt och framkallar inga hinder i läsningen. Protagonisten är en annorlunda fågel i polissammanhang; både på grund av hennes ålder men även då hon är skör på ett sätt som karaktärer i en polismiljö inte brukar vara. 

Med omslagscitat som ”chockerande upplösning” och ”ett slut som får en att sätta andan i halsen” kan man inte undgå att vara förberedd på en avslutande twist på berättelsen; men även om jag var på helspänn för att upptäcka subtila ledtrådar i texten var jag inte beredd på det som kom. Det visade sig att jag inte alls varit uppmärksam, och slutet blev abrupt och tog mig på sängen helt och hållet.

Även om jag i berättelsen saknade detaljbeskrivningar och tankeskildringar, och tyckte att slutet kom för fort kommer jag absolut att läsa den andra delen i serien, Ön, som utkommer i slutet av maj, och som utspelar sig innan Mörkret. 

Ön – Ragnar Jónasson. Del två i Hulda-trilogin, som utkommer i maj i år.
Mörkret (Dimma) Bokomslag Mörkret (Dimma)
Hulda-trilogin
Ragnar Jónasson
Spänning
Modernista
2018-09-03
288
Vuxna

Första delen i en trilogi om den isländska kriminalinspektören Hulda Hermannsdóttir, som tar sig an ett ouppklarat fall där en rysk kvinna hittats död i en vik; vilket förmodas vara självmord - vilket Hulda är fast besluten om att motbevisa.

2 reaktioner till “Mörkret – Ragnar Jónasson

    1. Hej Niklas! Inte jag heller, så det blev en positiv överraskning när jag tittade i Modernistas katalog. Allt gott! /Sandra

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.