Bokpost!

Bokpost!

Den senaste tiden har det landat flera böcker hos mig, och här är några av titlarna.

 

BARN- OCH UNGDOMSROMANER

 

I döden för dig – Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

I döden för dig

Roman för unga vuxna som handlar om Nina, som tillbringar nätterna på balkongen istället för i sin säng. Inne i lägenheten bryter nämligen Ninas styvpappa långsamt ner familjen. Om Nina ska ha en chans att överleva vintern måste han försvinna. På balkongen bredvid Ninas finns Onni. Genom ett litet hål i betongen spirar en hemlig kontakt som snabbt utvecklas till en nära vänskap. Onni visar sig vara den Nina behöver för att nå sitt mål. Men han är också beroende av henne för det han själv måste avsluta. När Onni och Nina oväntat får sällskap av skolans gränslösa tvillingpar så inser de att allt snart kommer att bli på dödligt allvar. Frågan är bara vem som måste dö? (texten tagen från förlagets beskrivning av boken, till viss del redigerad)

Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2019-01-23

 

Önskebrunnen – Frances Hardinge

Önskebrunnen

Ny bok för läsare i åldern 9-12 år av författaren till Lögnernas träd och Gökungen, som jag gillade väldigt mycket. Hardinges nya berättelse handlar om Ryan, Josh och Chelle som en kväll stjäl några mynt från en önskebrunn. Strax därpå börjar märkliga saker hända. Ryan får hemska brännmärken på sina händer, glödlampor exploderar oväntat och Chelle hör röster i sitt huvud. Sedan uppenbarar sig en demon från brunnen. Barnen har stulit från henne och för att betala tillbaka måste de tjäna brunnshäxan och lyda hennes minsta vink, oavsett vad hon begär att de ska göra…

Vill du läsa mer om boken och om Frances; spana in B Wahlströms hemsida!

Förlag: B Wahlströms

Utgivningsdatum: 2019-01-11

VUXENROMANER

Stormskörd – Mattias Leivinger & Johannes Pinter.

Stormskörd

Fristående uppföljaren till spänningsromanen De mörkermärkta om polisinspektör Iris Riverdal; som i den nya boken befinner sig i djup medvetslöshet efter att ha blivit skjuten i huvudet. Samtidigt som polisen gör efterforskningar om vem den nu döde gärningsmannen var, anländer två män till Stockholm som även de har i uppgift att döda Iris. Nu är det viktigare än någonsin att veta vem som är vem och fiende, speciellt för måltavlan Iris som verkar vara centralpjäsen i det här dödliga spelet. 

Förlag: Piratförlaget

Utgivningsdatum: 2019-01-21

 

Morden på Mörkö – Samuel Karlsson

Morden på Mörkö

Första delen om polisinspektör Jessica Jackson och hennes liv på den fiktiva ön Mörkö, dit hon flyttar efter att ha ärvt ett gammalt nedlagt mejeri. Mitt i planerna på att starta ett mikrobryggeri flyter en död man iland på ön, och en ung kvinna försvinner från en fest i bygdegården – vilket gör att Jessica inte bara jobbar med fallen utan blir personligt indragen i utredningen. Det hela blir ännu mer komplicerat när ön blir isolerad efter på grund av en våldsam storm. 

Förlag: Lind & Co

Utgivningsdatum: 2019-01-10

Det lilla hotellet på rue d’Amour – Dag Öhrlund 

Det lilla hotellet på rue d’Amour

Beskrivs av förlaget som en charmig och överraskande feelgood-roman i det ljuvliga Paris under 60-talet, skriven av författaren till de psykologiska spänningsromanerna om seriemördaren Silfverbielke och kriminalkommisarie Truut. 

Rum nummer ett på lilla Hôtel d Amour på rue d Amour i det sjätte arrondissemanget är större och finare än de andra, och det är rummet som berättar historien om de människor som kommer och går.  Till sin hjälp har hon La clé, nyckeln som följer med gästerna ut på stan och kan avslöja vad som sker där; La fenêtre, fönstret, som berättar vad som händer ute på gatan och Bakélite, den gamla telefonen som skvallrar om inkommande samtal. Berättelsen handlar också om den unga städerskan Estelle som tvingats fly från sin onde far i en landsortsby, om hennes längtan efter kärlek och om rummets ständiga oro för henne.  Under historiens gång upplever rummet glädje och sorg, kärlek och svek, hopp och förtvivlan, lögner och svidande sanningar. Och till och med ett giftmord! Som om detta inte vore nog är rummet och hennes vänner nervösa för att den skrikande, svärande och ytterst labile ägaren Darcel Chagal ska göra allvar av sitt hot om att sälja hotellet.  (text tagen från förlagets beskrivning av boken)

Förlag: Lind & Co

Utgivningsdatum: 2019-01-03

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt – Gail Honeyman

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt

Det här är en bok som har synts överallt sedan i somras när den gavs ut på svenska, och som har fått strålande recensioner. Eftersom den ofta är utlånad på biblioteket, och då jag alltid har en hög med böcker att läsa så har jag helt enkelt inte tagit mig tid att läsa den fast jag gått och längtat efter att göra så länge. Nu när den kom med posten är den en bok som får smita före i kön.

Romanens huvudkaraktär är precis som titeln antyder Eleanor Oliphant, och hon mår bra, alldeles utmärkt faktiskt. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv. Förutom ibland precis allt. Men så möter hon it-killen Raymond och allting förändras. Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever. (texten tagen från förlagets beskrivning av boken, till viss del redigerad)

Förlag: Lind & Co

Utgivningsdatum: 2018-07-09

Familjen– Lotta Lund

Familjen

Första delen om kriminalkommisarie Erik Ljung vid Sunnepolisen. I den första boken väcker nn ung kvinnas försvinnande stor oro i det lilla samhället. Erik Ljung ansvarar för utredningen och upptäcker snart en koppling mellan den saknade kvinnan och den undre världen. Har hon försvunnit frivilligt eller har hon utsatts för ett brott? Det är med viss tvekan som Marie och Axel låter sin 15-åriga dotter Saga gå på den årliga dansen i folkparken. När Saga sedan inte kommer hem blir föräldrarnas värsta mardröm verklighet. Ljung befarar nu att samma gärningsman ligger bakom de båda försvinnandena och att fler unga kvinnor är i fara. 

Förlag: Lind & Co

Utgivningsdatum: 2018-12-28

Vernon Subutex – Virginie Despentes

Vernon Subutex 1

Den första boken om Vernon Subutex, som är en medelålders man med god smak och kvinnotycke, innehavare av den i punk- och rockkretsar smått kultförklarade skivaffären Revolver som efter 25 år faller offer för digitaliseringen och tvingas i konkurs. Han lever ändå relativt gott på sitt lager när han handgripligen vräks från sin lägenhet och hamnar på gatan med inga andra tillgångar än sitt Facebookkonto, telefonens adresslista samt den avlidne rockstjärnan Alex Bleachs efterlämnade och outgivna inspelningar Nu jagas plötsligt Vernon av skivproducenter, nättroll och före detta porrstjärnor. Alla vill ha sin del av kakan.

Vernon Subutex-trilogin har jämförts med såväl Balzac som Houllebecq. Det är en närgången undersökning av det moderna Frankrikes mörka vrår och ett panorama över Paris och en förlorad generation. (text tagen från förlagets beskrivning av boken, till viss del redigerad)

Bok två utkommer i mars! 

Förlag: Norstedts

Utgivningsdatum: 2018-10-03

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.