De Aderton – Anton Berg

De Aderton – Anton Berg

Anton Berg är den prisbelönade radioproducenten och dokumentärjournalisten som nu även kan kalla sig författare. I debutromanen De Aderton använder Berg sina yrkeserfarenheter och låter protagonisten Axel Sköld precis som han själv arbeta som radiojournalist på P3, där han blivit ett känt namn just för sina avslöjande dokumentärer. 

Historien börjar på Kungliga biblioteket där Axel befinner sig för att söka fler bevis för sin teori om Palmemordet; vilken innefattar fler mord som alla är länkade till en och samme man och en hemlig organisation med rötter i 1700-talets Frankrike. Tesen framstår som en konspirationsteori, som varken Skölds chef eller närmaste kollega vill uppmuntra att forska vidare kring. När Axel ändå väljer att sända dokumentären utan att ha klippt bort den osäkra delen som kräver bevismaterial, blir han både utskrattad, förlöjligad och står utan jobb och pengar att betala hyran med. Men när det verkar som mörkast dyker plötsligt ett jobberbjudande upp, som Axel inte kan säga nej till.  Speciellt inte sedan uppdraget innebär mer grävande i det fall som precis gjort att han hamnat i den situation som han sitter i. Men det visar sig snart att han har mäktiga och farliga motståndare, som inte drar sig för att döda för att hindra att sanningen kommer fram.

De Aderton är sannerligen en spännande roman där cliffhangers och avgörande händelser skapar den önskade effekten: att läsa vidare. Boken är således svår att lägga ifrån sig, trots att story och upplägg som sådant inte är innovativt. Den grävande och modige journalisten (som både är singel och attraktiv) som efter att ha gjort bort sig får ett erbjudande/uppdrag av en rik affärsman som på något sätt har en koppling till det som satts i rullning och som liksom protagonisten vill ha fram sanningen är välbekant för alla som läst Stieg Larssons Millennium-serie. Men trots att intertextualiteten är slående, så lyckas Berg ändå skapa något eget, en egen historia som det så vitt jag vet inte har skrivits om innan. 

Teorin som läggs fram i boken är intressant, och det är något som jag gärna hade velat ha mer av i berättelsen. När boken är slut är jag inte säker på att jag vet mer om den organisation som ligger bakom morden. Så för att sammanfatta mina tankar kring boken: ännu mer 1700-tal och hemliga sällskap, mindre action och yrkesmördare. 

Blev du sugen på att läsa boken? Du hittar den såklart på ditt bibliotek, och även på nätbokhandlarna Adlibris och Bokus

De Aderton Bokomslag De Aderton
Anton Berg
Spänning
Bookmark Förlag
2018-11-06
392
Vuxna

Spännande thriller om en konspirationsteori som snart visar sig ha kopplingar till ett hemligt sällskap med rötter i 1700-talets Frankrike.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.