
Kod : Orestes – Maria Engstrand
Det här är en mellanåldersbok (från 9 år) som med sina 376 sidor med ganska liten text kan verka avskräckande för vissa barn (och vuxna!) som ser på läsning som en plikt snarare än som ett nöje. Men jag hoppas verkligen att den här boken hittas av de läsare som den är tänkt för – även de som inte är så kallade ”bokslukare” – som gillar mysterier och spänning, där de själva får vara med och lösa gåtorna som leder till berättelsens upplösning.
Berättelsen är nedskriven av bokens protagonist, 12-åriga Malin (som f.ö. tycker att hennes namn är gammalmodigt och inte passar till ett barn) och perspektivet är således hennes. Texten är skriven i dåtid och i kronologisk ordning, och börjar med en avgörande sekvens som är starten på den kumulativa handlingen. Det vill säga: Malin träffar en märklig man som ger henne ett brev som hon i sin tur ombeds ge till en pojke som snart kommer att flytta in i huset mitt emot hennes. Mannen betonar att det är ett viktigt uppdrag, och att det gäller både framtiden och livet! Och trots att det hela verkar helt befängt tar hon sig an uppgiften med största allvar.
Brevet gör henne nyfiken och hon kan därför inte motstå att öppna det, vilket visar sig vara en stor besvikelse, men även väcker ännu mer nyfikenhet, undran och äventyrslust: brevet är skrivet helt och hållet med en oläsligt kod, som verkar omöjlig att knäcka. Men när en ny pojke börjar i klassen, som dessutom flyttat in i huset mitt emot – inser Malin att hon har hittat brevets adressat. Saken är bara den att Orestes, som pojken heter, inte är det minsta intresserad av att varken ta emot eller höra någonting om brevet, då det hela enligt honom är humbug. Kan det faktiskt vara så att Malin har blivit lurad, eller bara råkat ut för en sinnesförvirrad persons påhitt? Hur kan i så fall namn, händelser och situationer höra ihop på ett märkligt förutbestämt sätt?
Engstrand skriver rappt och fångar läsaren på en gång med sitt direkta tilltal – vilket på sätt och vis påminner en del om Astrid Lindgrens berättarteknik och förmåga att anlägga en viss känsla/stämning/spänning i texten. Texten är välskriven och det märks att författaren har arbetat länge och väl med synopsen som fungerar väl. Berättelsen känns därmed genomtänkt, vilket märks inte minst i slutet som bjuder på en överraskande vändning som eventuellt och förhoppningsvis leder till en uppföljare!
Maria Engstrand är ett författarnamn att lägga på minnet, och som vi säkerligen kan vänta oss fler geniala barnböcker av!
Låna boken på ditt bibliotek, eller köp på Adlibris eller Bokus om du hellre vill äga ett exemplar eller ge bort i present!

Barnroman
Opal
2018-05-24
376
9-12 år

En spännande bok för barn från 9 år, med koder och mysterier som de själva får vara med och lösa och som sedan leder till berättelsens upplösning.
En reaktion till “Kod : Orestes – Maria Engstrand”
Jag lyssnade på dig i går Maria Engstrand, i Lerums bokhandel, trevligt!
Förslag på spännande platser i Lerumstrakten ville du ha. Ett förslag kan vara Montessoriskolan i Floda. Under huset finns spännande källargångar!
Ett ganska nyanlagt ridspår som går genom skogen från Björkåsvägen är ett annat tips och en promenadslinga till Gorås längs Aspen med berg på andra sidan.