
På andra sidan reglerna – Emma Granholm
Emma Granholm har hyllats av en enig kör för sina tidigare utgivna ungdomsromaner; bland annat Simon & Sophie, Sjutton år och skitsnygg och Ett nytt liv på köpet. För mig är dock På andra sidan reglerna det första som jag läser av henne.
Handlingen utspelar sig i det lilla samhället Vintlunda, där huvudpersonen Lukas nu bor efter att hans föräldrar bestämt sig för att flytta från Stockholm. Trots att han saknar storstaden och sina vänner där och trots att de andra på den nya gymnasieskolan har känt varandra i en hel termin redan, visar det sig att han genast får nya vänner bland de populära eleverna i klassen. Visst känns det bra att ingå i gemenskapen, men det är ändå något som skaver i honom, vilket inte endast beror på att hans nyfunna vänner verkar ha helt andra uppfattningar om saker och ting utan även på grund av att en tjej i klassen är utfryst. Den här vetskapen gnager i honom, och när han försöker ta reda på varför alla verkar hata henne är det tydligt att det inte är något som bör ifrågasättas, utan bara accepteras. Vilket Lukas såklart vägrar att göra. För vad vore en skönlitterär text utan motiv och en riktigt bra intrig? För intriger, det blir det!
Granholms På andra sidan reglerna är som sådan ingen unik tonårsroman; den innehåller ungefär samma teman och motiv som många i mängden: hur social status och hierarkier styr och därmed påverkar i vilket fack man hamnar, och därmed blir behandlad. Berättartekniskt sticker den inte heller ut; det är en medelmåttigt roman där författaren använder sig av vanliga stereotyper i sin karaktärsgestaltning, det vill säga: ”den populära men inte så omtyckta”, ”den coola och dumma”, ”den snygga och ouppnåeliga” och ”den snälla men töntiga”. Lukas som karaktär platsar nog in bland ”den vanliga och naiva killen som inte är särskilt snygg men väldigt snäll och moralisk.” Den som man genast förstår ska rädda den olyckliga och oskyldigt dömda flickan och ställa allt till rätta.
Trots det ganska mediokra textuttrycket och förutsägbara innehållet så berör Granholm ändå ett viktigt ämne när hon skildrar hur en ung tjej blir kollektivt straffad efter att ha blivit anklagad för att ha ljugit om att ha blivit utsatt för en våldtäkt. Lukas representerar den neutrala och opartiska blicken – genom hans synvinkel ser läsaren en fiktiv verklighet som likaväl kunnat vara en vanlig och verklig vardag där de som är stämplade glider obemärkta och osynliga genom skolans korridorer. Och även om den här boken inte innehar en hög litterär kvalitet, så är det en bok som man hoppas ska nå ut till så många unga läsare som möjligt. För kanske innebär det att någon vågar lyfta blicken. vågar stå emot grupptrycket. Vågar ställa sig på andra sidan reglerna.

Ungdomsroman
Alfabeta Bokförlag
2017-09-12
328
12-15 år

En ungdomsroman som handlar om hur en ung tjej på gymnasiet blir anklagad för att ha ljugit om att ha blivit utsatt av våldtäkt av sin bästa väns pojkvän. Med huvudkaraktärens neutrala och opartiska blick låter Emma Granholm läsaren närma sig det här svåra och jobbiga temat. En roman som borde vara obligatorisk läsning på alla högstadie- och gymnasieskolor!