Historik, Tema och Nya Tider-debatten

Historik, Tema och Nya Tider-debatten

Historia

Mässan startade redan 1985, men var då endast en konferens för bibliotekarier. Från första början har mässan varit belägen på Svenska Mässan i Göteborg, och fokus har hela tiden legat på att kunna erbjuda ett seminarieprogram med hög kvalitet.

Det första året gick mässan under namnet ”Bibliotek ’85” och pågick under endast tre dagar, men då man året efter även bjöd in förlagsbranschen och utbildnings- och kultursektorn bestämde man sig för att utöka till fyra dagar – vilket visade sig vara ett bra beslut då hela 26.000 besökte mässan; ungefär 20.000 fler än föregående år. Grundarna Bertil Falck och Conny Jacobsson bestämde sig då för att starta företaget Bok och Bibliotek Norden AB, vilket blev ledde till ett naturligt namnbyte, och som fortfarande är det namn som mässan går under.

Förra årets Bokmässa lockade närmare 100.000 besökare, och ser man till statistiken så tenderar besöksantalet att åka för vart år. Mässans popularitet beror på det faktum att det är Nordens största mötesplats för branschfolk, men även på grund av alla utställare som utgörs av såväl stora etablerade bokförlag som små nystartade förlag. Som påpekats innan så har även det gedigna och breda utbudet av seminarier med framgången att göra; för på vilken litteraturmässa kan man höra Patti Smith berätta om hur det är att betraktas som en ikon, för att i nästa stund lyssna till hur man man lockar till läslust och hur illustrationerna till en barnbok blir till?

Det bästa med bok- och biblioteksmässan är dock att den är öppen för alla (torsdag-fredag till och med kl. 14 om man har seminariekort); inte bara för oss som arbetar på bibliotek eller i skolan. För även om biblioteken fortfarande är i centrum så är endast 35% av besökarna branschfolk, medan resterande 65% tillhör allmänheten.

Tema Bildning 

I år är det 500 år sedan Martin Luther formulerade de teser som ledde till reformationen och boktryckarkonsten uppkomst och spridning. Årets tema anknyter därför till Reformationsåret 2017, och utgår ifrån skolans och bibliotekens uppdrag att förmedla kunskap samt litteraturens förmåga att skildra andra människors verklighet och erfarenheter. Reformationsåret innebär även att Svenska kyrkan har en större roll än vanligt på mässan.

Finland 100 år

Då det i år är 100 år sedan Finland blev en självständig nation sker en del av det officiella firandet under  årets Bokmässan: därför knyter flera seminariepunkter an just till Finland.

Philip Teir, Kjell Westö, Sirpa Kähkönen är några finländska författare som kommer att vara på plats.

Debatten om Nya Tiders medverkan

På Bokmässans hemsidan kan man läsa att det som har styrt beslutet om att en högerextrem organisation som Nya Tider får ställa ut beror på den identitet som själva mässan har: nämligen dess ställning som en arena för samtal kring litteratur och demokrati, där olika åsikter kan mötas. Man betonar yttrandefriheten, och att vi i Sverige har en yttrandefrihetsgrundlag där man får i princip får tycka och säga vad man vill; och att man därför inte kan neka någon en utställningsmonter. Man är emellertid noga med att poängtera att även om extrema åsikter får komma till tals så måste de rymmas inom lagens ramar, vilket innebär att man inte får kränka eller förtala en annan person.

Med andra ord grundar sig beslutet på att mässan är ett demokratiskt forum där alla människor har samma rätt att uttrycka sina åsikter, oavsett vilka dessa är.

I Svensk Bokhandel kan man läsa om mässans VD Maria Källsson och henne tankar kring den debatt som förts sedan augusti 2016, då det blev känt att Nya Tider skulle få ställa ut på mässan. Då protesterna blev minst sagt kraftiga, och då de aldrig hamnat i en sådan här situation förut vacklade både hon och hennes kollegor i frågan. Efter att ha konsulterat en jurist fick de dock klart för sig att de inte har rätt att neka dem att medverka som utställare, då de har lagen på sin sida. Hon menar att frågan hade varit mycket enklare om Nya Tider hade gjort något som tydligt bryter mot de regler som finns för utställare, och att hon så här i efterhand önskar att de varit bättre förberedda och haft bättre koll på avtalen. I nya numret av Biblioteksbladet får Källsson frågan om nästa års mässa, och vad hon tror om Nya Tiders medverkan då; och svarar det är en aktör som ligger precis på gränsen men att årets mässa först måste utvärderas innan något beslut kan tas.

Maria Källsson framhåller att Bokmässans inställning är att möta intolerans med tolerans och öppenhet, och hoppas därför att Nya Tiders medverkan inte ska slå in en kil mellan alla dem som egentligen tycker samma sak i frågan.

Om du vill veta mer om vad som ligger till grund för Bokmässans beslut kan du läsa om deras Utställarprinciper


Källor:
www.bokmassan.se
Biblioteksbladet nr 06/2017
Svensk Bokhandel nr 13 – 2017 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.