PO Enquists pris 2017

PO Enquists pris 2017

Johannes Anayuru tillägnas i år PO Enquists pris för sin senaste roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, som enligt juryn är ”ett fullskaligt kalejdoskopiskt verk” som helt i Enquists anda lyckas eftersträva kravet på trohet mot den egna övertygelsen med sin lyriska realism och lyhördhet för dystopins möjligheter och begränsningar.

Johannes Anyru debuterade 2003 med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya, vilken blev hyllad av kritikerna. För romanen En storm kom från paradiset tilldelades han Svenska Dagbladets och Aftonbladets litteraturpris, och det var även med den boken han fick sitt internationella genombrott.

Priset instiftades 2004 av Norstedts, PO Enquists utländska förläggare samt Bok & Bibliotek, och ges ut till unga författare på väg ut i Europa. Det har delats ut sedan 2005, och den första författaren att tillägnas priset var Juli Zeh, som bland annat har skrivit romanerna Stopptid och Fritt fall. Året efter fick den svenske författaren Jonas Hassen Khemiri priset, för sin språkliga förnyelseförmåga och modet att gestalta centrala erfarenheter i dagens svenska samhälle.

Alla tidigare pristagare:

2005 Juli Zeh
2006 Jonas Hassen Khemiri
2007 Trude Marstein
2008 Daniel Kehlmann
2009 Helle Helle
2010 Jonas T. Bengtsson
2011 Jón Kalman Stefánsson
2012 Mara Lee
2013 Ingvild H. Rishøi
2014 Dorthe Nors
2015 Karolina Ramqvist
2016 Lars Petter Sveen

Priset delas ut under Stockholm Literature, lördagen den 28 oktober klockan 15.15.

Foto: Khim Efraimsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.