I dag firas Harry Potter!

I dag firas Harry Potter!

I dag är det Internationella Harry Potter-dagen! Finns det någon temadag att fira så måste det väl ändå vara den här. Jag är eventuellt partisk då Harry Potter-böckerna ligger mig extra varmt om hjärtat och jag är ett riktigt Potterhead, men det finns faktiskt väldigt mycket bra med böckerna. Inte minst för den läslust som de gett otaliga barn (och vuxna!) runt om i världen, och den källa till fantasi och glädje som de varit och fortfarande är, 20 år efter att första boken gavs ut. Att det är just det här datumet beror på att det var den dagen som slutstriden vid Hogwarts ägde rum, och Harry besegrade Voldemort.

Totalt åtta böcker om Harry Potter har getts ut av författaren J.K. Rowling, om man räknar med spinoff-boken som gavs ut 2016 och som utgörs av ett manuskript. Dessa är:

Harry Potter och De vises sten  (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) 

Harry Potter och Hemligheternas kammare  (Harry Potter and the Chamber of Secrets) 

Harry Potter och Fången från Azkaban  (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)

Harry Potter och Den flammande bägaren  (Harry Potter and the Goblet of Fire) 

Harry Potter och Fenixorden  (Harry Potter and the Order of the Phoenix) 

Harry Potter och Halvblodsprinsen  (Harry Potter and the Half-Blood Prince)

Harry Potter och Dödsrelikerna  (Harry Potter and the Deathly Hallows) 

Harry Potter och Det fördömda barnet  (Harry Potter and the Cursed Child)

Det är svårt och nästintill omöjligt att peka ut någon av böckerna (eller filmerna) som en favorit, men jag får nog ändå erkänna att jag gillar det lite mörkare draget i Harry Potter, som börjar märkas av i bok/film fyra som skildrar Lord Voldemorts återkomst, och hur han dödar Cedric under den trekamp som anordnas mellan tre skolor för häxkonster och trolldom. När det gäller filmerna märks det mörka av ännu tydligare när man efter film fyra byter regissör till David Yates.

Så i dag ska jag fira Harry Potter och den magiska och fantastiska värld som J.K. Rowling har skapat! Kanske ser jag en film, kanske läser jag lite eller planerar en resa till London och Warner Bros Studio Tour, eller annars dricker jag bara dagens te ur min väldigt fina Harry Potter-mugg.

Här kan du läsa min recension av Harry Potter och Det fördömda barnet. 

Här kan du läsa om Warner Bros Studio Tour – The Making of Harry Potter, något som alla Harry Potter-fans måste få uppleva!

Ps: Du har väl inte missat de här nya underbara illustrerade utgåvorna? Än så länge finns första och andra boken att köpa, och du hittar dem hos Adlibris och Bokus.

2 reaktioner till “I dag firas Harry Potter!

    1. Tydligen är det J.K. Rowling själv som utnämnt just den här dagen till HP-dagen, så det gör den ännu mer värd att fira. Svårt att veta hur man ska fira, man får gå runt med trollstaven och kasta ur sig besvärjelser lite då och då 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.