Talon – Julie Kagawa

Talon – Julie Kagawa

Jag är just nu inne i en period då jag fastnat för ungdomsdystopier; jag kan helt enkelt inte få  nog av alla dessa böcker som skildrar ett framtida samhälle där de unga går emot vuxensamhället som ofta är ett patriarkatiskt maktsystem där individualism ses som något förhatligt. Jag håller på att skriva min magisteruppsats i litteraturvetenskap om just detta, så jag får riktigt gotta ner mig det här ämnet.

Nu håller jag på att läsa andra delen i Julie Kagawas Talon-serie, som jag har fastnat riktigt ordentligt för. För det är något visst med just drakar, deras mystik och mäktighet. Att blanda in detta i en vardaglig mänsklig miljö skulle kunna innebära katastrof, men istället lyckas Kagawa få till litteratur där både karaktärer och situationer känns trovärdigt och spännande.

Handlingen är som sådan att drakarna Ember och Dante Hill ska tillbringa sommaren i drakorganisationen Talons anläggning, för att i mänsklig skepnad infiltrera det det mänskliga samhället. Genom att smälta in; få vänner och leva som vanliga tonåringar, ska de sedan skicka vidare informationen till Talon. Men självklart uppstår situationer som gör att Ember, som är den karaktär som man får följa mest, börjar tveka inför sin uppgift och inför Talon som organisation. Och självklart uppstår kärlek; och som vanligt i dystopisk litteratur så är kärleken förbjuden. För i berättelsen finns nämligen Garret, en soldat i St Görans Orden som har som uppgift att hitta nydraken och döda denne, samt Cobalt som är Rebellernas ledare.

Jag ska inte skriva så mycket mer om handlingen och jag tänker inte analysera (sönder) berättelsen, i alla fall inte i det här skedet. Eventuellt väntar jag med det tills jag har läst ut alla tre delar, för att kunna göra en så övergripande sammanfattning och analys som möjligt. Så jag nöjer mig helt enkelt i nuläget med att rekommendera dessa böcker! För även om många dystopiska ungdomsromaner innehåller samma upprepande teman så känns ändå Kagawas böcker nyskapande och originella. Jag läste boken på engelska, då jag gillar att läsa på originalspråket, men serien finns även översatt till svenska.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Talon Bokomslag Talon
The Talon Saga - del 1
Julie Kagawa
Ungdomsroman
Mira Ink
2015-01-15
464
Unga vuxna

Originell dystopisk ungdomslitteratur där drakar lever mitt bland människorna! Innehåller obligatoriska teman så som (förbjuden) kärlek, syskonskap, vänskap och uppror mot vuxenvärlden och samhället.

2 reaktioner till “Talon – Julie Kagawa

    1. Ja det är riktigt roligt; man skulle kunna lägga ner mycket tid och energi på det – tyvärr känner jag att jag inte riktigt hinner med att läsa allt jag skulle vilja. Har du någon favorit när det kommer till dystopier och fantasy?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.