Om jag får stanna – Kajsa Gordan

Om jag får stanna – Kajsa Gordan

Kajsa Gordan är författaren till den här nya mellanåldersromanen med titeln Om jag får stanna. Omslaget är så fint att jag säkert valt boken endast på grund av det!

Boken handlar om, precis som man kan ana, en familj som lever gömd i Sverige i väntan på besked från Migrationsverket om de får uppehållstillstånd eller inte. Huvudkaraktärer är Ilona, flickan som lever gömd, samt Stella som är hennes bästa vän. De både flickorna går i sexan tillsammans, och har gått i samma klass sedan förskoleklass. Genom att man får ta del av båda perspektiven samt att Gordan använder sig av jag-form i sitt skrivande, blir berättelsen väldigt effektfull. För det är just kontrasterna i flickornas liv och verklighet som gör att man kan sätta sig in i hur det måste vara att leva när man inte vet hur ens liv kommer att se ut om två veckor. För medan Stella lever ett tryggt liv i en stor villa med pengar att köpa ny tv, en träningscykel som inte ens används och en dyr Thailandssemester, bor Ilona och hennes familj tillsammans i ett litet rum i klostret, och får klara sig på de saker som vänliga människor skänkt bort. Samtidigt lever de med en ständig oro för att bli avvisade, till ett land som endast skulle leda till deras undergång.

Det har kommit många barnböcker på sistone med viktiga teman, och flera av dem skildrar barn i den utsatta situation som flykt innebär. Kajsa Gordans bok är ett bra tillskott till dessa, och jag tycker jag att den ger en rättvis bild av hur verkligheten ser ut. Att Gordan har samtalat med personer som är på flykt i väntan på uppehållstillstånd gör berättelsen mer autentisk.

I vissa sekvenser av boken tycker jag att det finns vissa likheter till Michael Morpurgos berättarstil. Det utsatta barnet som för sin egen talan, närheten till naturen, relationen till ett djur samt hur människors gemenskap och vänskap leder att den situation som först kändes hopplös reds ut och att människor som trodde sig vara olika finner varandra. Och jag måste få diskutera katten och dess medverkan för ett kort ögonblick. För även om det finns likheter mellan Morpurgo och Gordan, så finns det en avgörande detalj som gör att de skiljer sig åt väsentligt. För medan det i Morpurgos böcker finns ett nära band mellan människa och djur, saknas detta i Gordans berättelse. Hon är där och nosar på detta när hon nämner  katten och när Ilonas lycka över att få ett eget djur beskrivs, men det blir inte mer än så. Katten finns där i det stora huset; tassar omkring bland rum och i trädgården, men är inte riktigt närvarande i historien ändå. Kanske har detta att göra med att Ilonas inre liv inte skildras på samma sätt, man kommer inte åt hennes känslor och tankar utan hon förblir en platt karaktär. Och därmed kommer man inte heller åt relationen mellan henne och katten, och hur den påverkar hennes mående.

Det är en lättläst bok som inte bara handlar om det svåra i att behöva fly och hitta sig själv igen, utan även om vänskap och gemenskap och att varje människa faktiskt inte är en ö.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Om jag får stanna Bokomslag Om jag får stanna
Kajsa Gordan
Barnroman
2017-01-20
139
9-12 år

En mellanåldersbok om hur det är att känna sig hemma i ett land samtidigt som man lever med det ständiga hotet om att behöva lämna det och allt man känner till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.