Billie. Du är bäst – Sara Kadefors

Billie. Du är bäst – Sara Kadefors

Billie är tillbaka!

Billie. Du är bäst är den andra boken om tolvåriga Billie, som tillfälligt bor hos en fosterfamilj i Bokarp. I den första boken, Billie. Avgång 9:42 till nya livetskildras hur Billie anländer och försöker anpassa sig i sin nya familj samt i den nya skolan; hur hon med sin totala motsats till vad som är ”normalt” får både familjemedlemmarna och de i klassen att komma närmare varandra.

I den andra boken är det fortfarande Billies förmåga att skaka om tillvaron för att sedan förena människor som är i fokus. Redan i första boken fick man veta att plastbrodern Alvar närde ett hat gentemot sin kusin Douglas, vilket berättelsen spinner vidare på i del två. Billie, som inte hålls tillbaka av några sociala konventioner, går rätt på och frågar rakt ut om vad som är felet mellan kusinerna. Hon vill ha svar. Men alla människor är inte så öppna, rakt på och ärliga som hon är och hon möter därmed på motstånd. Samtidigt som hon försöker få kusinerna att bli vänner igen, försöker hon även att få syskonen Alvar och Tea att lära känna varandra bättre och få fostermamman Petra att släppa på sitt kontrollbehov och bli mer lättsam. Men om detta inte vore nog så fungerar hon även som en medlare i klassrummet, och därav väljs hon till skolans Kamratstödjare och börjar ordna med en kompisvecka. Men det här känns till och med för mycket för Billie, och hon inser att man inte kan fejka vänskap och vänlighet.

Jag älskar Billie som karaktär; att hon är annorlunda och gör precis som hon vill. Jag har dock lite svårt för att hon genom att vara den extroverta och sociala är den som får uppmärksamhet och beröm – och den som alla vill vara med. De som istället är introverta och annorlunda på grund av det kommer i skymundan och deras egenskaper ses inte som något positivt. Att Billie reagerar på de vuxnas favorisering av henne är antagligen medvetet av författaren, men ändå är det Billies personlighet som samtidigt som det ses som säreget är det beundransvärda och det som eftertraktas.

Samtidigt som Billies otroliga vänlighet och sociala egenskaper gör mig som introvert en aningen utmattad, så kan man ju inte förneka att det är just Billies nyfikenhet och förmåga att inte sky några medel som gör att man får en inblick i de utsattas värld, de som på ett eller annat sätt mår dåligt och är utanför i samhället. Och för att inte avslöja för mycket så öppnar slutet upp för att en eventuell tredje del skulle kunna handla om Tea (som för mig är den karaktär som man vill veta mer om) och hur sociala medier kan leda till mobbing och utanförskap. Jag håller i alla fall tummarna för att det blir så!

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Billie. Du är bäst Bokomslag Billie. Du är bäst
Billie
Sara Kadefors
Barnroman
Bonnier Carlsen
2017-01-13
166
9-12 år

Tolvåriga Billie är tillbaka! Hon bor fortfarande hos fosterfamiljen Persson i Bokarp, och hon är forfarande den som skakar om tillvaron för familjen, på ett positivt sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.