Litterär fantasi om Boye

Litterär fantasi om Boye

Den bästa dagen är en dag av törst är en fiktiv berättelse om Karin Boyes år i Berlin. 1932 åkte hon dit för att gå i psykoanalys, och för att klara sig ekonomiskt översatte hon andras verk till svenska. Även om nästan all tid och kraft gick åt till psykoanalysen, var hon stundtals väldigt kreativ, och bland annat romanen Kallocain kom till under det året. Kolterjahn låter oss förstå hur mycket nazismens framfart i Tyskland samt resan till Sovjetunionen påverkade henne, och att detta är bakgrunden till idén till Kallocain. Det här är dock en bok som inte fokuserar så mycket på skrivandets process, utan mer på Boye som individ – de demoner som ständigt fanns i hennes närhet och det sociala livet hon levde. Kolterjahn får det att kännas som att det är Karin Boye själv som berättar, genom att använda hennes egna ord från brev och dikter. Även om det inte är en biografi, så är det mycket man känner igen från bland annat Pia-Kristina Gardes böcker om hennes liv. Och den är ett väldigt bra komplement till dessa!

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Den bästa dagen är en dag av törst Bokomslag Den bästa dagen är en dag av törst
Jessica Kolterjahn
Bokförlaget Forum
2013-12-30
257
Vuxna

Verklighetstrogen roman om Karin Boyes år i Berlin 1932. Ett måste om man är intresserad av henne som person och författare, och om läst och gillat Pia-Kristina Gardes biografier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.