Brorsan är kung! – Jenny Jägerfeld

Brorsan är kung! – Jenny Jägerfeld

Jag har en kollega på bibblan som när hon läste den här boken skrattade högt och citerade roliga meningar om den skånska dialekten. Det lät så roligt att jag när jag fick chansen lånade med mig boken hem över julledigheten. Och visst är Jenny Jägerfelds nya bok Brorsan är kung rolig! Så rolig att jag också skrattade högt åt igenkänningen när bokens huvudperson Måns inte förstår vad skåningarna säger, hur fjantig pappan ser ut i sin blöjcykeldräkt och hur de vuxna och vuxenvärlden skildras ur ett barnperspektiv. Och det är mycket som känns igen, inte minst miljön då handlingen utspelar sig på välbekanta platser i Malmö, och faktiskt på samma gata som jag själv först bodde på när jag flyttade hit. Men lika mycket som det är en rolig bok, är det en bok som tar upp ett otroligt viktigt ämne. Men även om berättelsen har ett viktigt budskap, blir det inte det som tar över och gör det pekpinneaktigt, och det här bidrar humorn mycket till.

Måns är med sin mamma i Malmö över sommaren, då hon har fått ett jobb som innebär att hon ska göra röster till en tecknad film. De hyr en lägenhet av en vän till henne, som har en sjuttonårig dotter som passar Måns då hans mamma jobbar långa dagar. Redan första dagen träffar Måns Mikkel, som bor i samma trappuppgång. Men det blir inte ett bra första möte, då Mikkel får Måns skateboardbräda på hakan och blir helt galet arg; och utmanar Måns på en skatingduell, vilket leder till ett sår i huvudet och hjärnskakning. Men även till att Mikkel blir Måns bästa vän någonsin. Det är bara en sak som oroar Måns, och det är hur Mikkel skulle reagera om han fick reda på att Måns dopnamn egentligen är Michelle.

Där är först lite mindre än halvvägs in i berättelsen som det kommer fram att Måns är född med snippa, och när det sker är man redan helt införstådd med att Måns är en pojke och att detta är självklart. Det här är ett otroligt bra narratologiskt grepp, men även det mest naturliga då Måns är en förstaperson-berättare.

Den här sortens skönlitteratur för barn och unga saknas på marknaden; den enda boken jag kommer på så här på rak arm av George av Alex Gino, som jag har recenserat innan.

Jag är så glad att Jägerfäld nu även skriver böcker för mellanåldern, då jag fullkomligt älskade hennes ungdomsromaner Här ligger jag och blöder (som hon fick Augustpriset för) och Jag är ju så jävla easy going. Nu är det bara att hålla tummarna för att Jägerfeld fortsätter att skriva även för den yngre läsekretsen!

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Brorsan är kung! Bokomslag Brorsan är kung!
Jenny Jägerfeld
Barnroman
Rabén & Sjögren
2016-09-16
144
9-12 år

Rolig och viktig bok om att få vara den man är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.