Kryp – M G Leonard

Kryp – M G Leonard

Kryp av MG Leonard är en mellanåldersbok som utspelar sig i nutidens England. Handlingen är som sådan: Darkus pappa, som är vetenskaplig chef för Naturhistoriska museet, försvinner spårlöst en dag när han studerar skalbaggar i ett forskarrum på jobbet. Då Darkus mamma är död får han bo hos sin farbror som även han är professor, fast i arkeologi. Han måste därför börja i en ny skola där hittar han två nya vänner; Virginia och Bertolt, vilka så småningom kommer att hjälpa Darkus att försöka hitta hans pappa igen och lösa mysteriet om varför någon kidnappat honom. För Darkus är övertygad om att det är det som har hänt – han vet att hans pappa aldrig skulle lämna honom. Så här långt är den här berättelsen i sig inte speciellt originell, men ungefär där slutar den vara en i mängden då visar det sig att Darkus kan prata med skalbaggar, och inte vilka skalbaggar som helst utan ovanligt stora och sällsynta skalbaggar. Dessa kommer från de elaka grannarnas hus där skalbaggarna har bosatt sig då de gillar den smuts som finns i överflöd där. En av skalbaggarna tyr sig särskilt till Darkus, och han upplever att de är som själsfränder för att han förstår honom så bra. I berättelsen finns såklart även arketypen för ondskan, och rollen intas av en karaktär som är slående lik Cruella de Vil – hon samlar nämligen på ovanliga skalbaggar, och inte levande sådana utan sådana som är uppnålade i hennes gigantiska samlingsrum. Lucretia, som hon heter, (kan inte undgå att tycka att det finns en koppling till Cruella även i namnet, det finns liksom en liknande hårdhet i det) kan bokstavligt talat gå över lik för att komma åt så många skalbaggar som möjligt. Uppdraget blir därför att både hitta pappan och rädda alla skalbaggar, vilket visar sig vara både svårt och farligt.

Det här är en bok som jag läste ut på bara någon timme, och som jag verkligen tror kommer att gillas av många. Protagonisten Darkus är trots sitt namn en väldigt sympatisk och vänlig pojke, och han och hans två vänner kompletterar varandra väldigt bra. På ett sätt liknar boken andra mellanåldersböcker som getts ut de senaste åren där just tre vänner löser mysterier tillsammans; inte minst Poppy Pym och Faraos förbannelse, som jag tidigare har recenserat. Uppföljaren Beetle Queen kommer ut på engelska i april, och det är bara att hålla tummarna för att det går undan med översättningen till svenska, så att man får veta hur det går för kompisgänget och de otroliga skalbaggarna som inte bara har kommit att bli deras vänner utan även medlemmar i deras hemliga klubb!

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Kryp Bokomslag Kryp
Darkus Cuttles del 1
M G Leonard
Barnroman
Opal
2016-08-09
332
9-12 år

Spännande mellanåldersbok där tre kompisar hjälps åt att lösa ett till synes oförklarligt mysterium - ett uppdrag som visar sig bli både svårt och farligt!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.