Jag har också levat! : en brevväxling mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung

Jag har också levat! : en brevväxling mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung

Det kommer många nya böcker om Astrid Lindgren just nu; förra året kom biografin Denna dagen, ett liv, samt Krigdagböcker 1939-1945, och i år har man gett ut den första delen av Ronja Rövardotter som seriealbum, utifrån den nya tv-serien. Man har även utifrån denna gett ut originaltexten i en nyutgåva med nytt omslag, vilken innehåller illustrationer av Katsuya Kondo. Nu i november kom boken Jag har också levat! : en brevväxling mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung, en 558 sidor lång sammanställning av de brev som Lindgren och Hartung skrev till varandra från 1953 till 1964.

Vem var då Louise Hartung, och hur kom det sig att de två började brevväxla? Hartung var en före detta konsertsångerska, som arbetade med barn och ungdomskultur inom Jugendamt i Berlin. I efterkrigets Tyskland ville man satsa på barn och unga som hade ”nazifierats” av Hitler; man vill att de skulle lära sig etik och moral i en tidig ålder. Ett projekt var de läsecirklar som Hartung höll i en gång i veckan, där syftet även var en sorts ”läkande högläsning”, då många barn såklart traumatiserats av kriget. Bokttitlarna hade Hartung själv valt ut, och ofta var det böcker skrivna av Astrid Lindgren, och det var också därför som hon bjöds in till Berlin 1953 för att prata om sitt författarskap. Under sin vistelse bodde Astrid hos Hartung, och en stark vänskap uppstod på en gång.

Lindgren och Hartung verkar båda ha funnit den vän som de så länge väntat på; någon som de kunde samtala med om allt – litteratur, men även livet och vad det innebär att leva. För vännerna hade inte bara kontakt genom brev, utan de sågs även några gånger då de hälsade på varandra eller reste ihop. Men det är mestadels genom sin brevkorrespondens som de hade kontakt. I de 600 breven (alla återfinns inte i boken, utan ett urval har gjorts) finns en dialog om bland annat politik, drömmar, vardagen och om litteratur. Det är en trevlig läsning; för det ger läsaren en bredare bild och en djupare förståelse av barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Jag visste redan innan jag började läsa boken att Hartung var förälskad i Lindgren, och att hon varit det sedan första gången de sågs, men även att dessa känslor inte var besvarade. Det här blir tydligt i breven, även om jag är medveten om att många av Hartungs mer desperata och känslosamma brev valts bort. Det blir nästan plågsamt att läsa, då man vet att det är en person som trots att åren går aldrig slutar att hoppas på att ett mirakel ska ske. Under de här elva åren skickar hon färska blommor, dyr parfym och andra presenter till Astrid, och det är inte så svårt att tänka sig att denna uppvaktning och uppmärksamhet till slut måste ha påverkat Astrid på något annat sätt än positivt, som det var från början. För Astrid Lindgren var inte ute efter ett kärleksförhållande med Louise Hartung, och det klargjorde hon flera gånger. Istället, tror jag i alla fall, var hon ute efter den där sällsamma känslan av samhörighet, det som man upplever en gång i sitt liv om man har tur. Och för att upprätthålla den känslan tror jag att hon hellre fortsatte att ha kontakt med Hartung, trots viss oenighet, än att avsluta vänskapen och därmed en mycket viktigt relation.

Det här är inte en bok man läser ut på en kväll, eller en vecka för den delen. Istället är den som en god karamell som man kan suga länge på; och gärna återkomma till igen efter en tid. Om man har läst Andersens förra bok Denna dagen, ett liv, känns den här boken som ett måste om man vill komma ännu närmare människan Astrid Lindgren.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Jag har också levat! : en brevväxling mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung Bokomslag Jag har också levat! : en brevväxling mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung
Astrid Lindgren & Louise Hartung. Sammanställd av Jens Andersen & Jette Glargaard
Författarbiografi
Salikon Förlag
2016-11-01
Vuxna

I den här nya boken som är sammanställd av författaren till biografin Denna dagen, ett liv, får man ta del av brevkorrespondensen mellan Astrid och väninnan Louise Hartung. Ett måste för den som vill få en fördjupad bild av människan Astrid Lindgren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.