Färgsprakande bok för de minsta

Färgsprakande bok för de minsta

På sistone har jag reflekterat mycket över att nästan inga karaktärer i nyutgivna pek- och bilderböcker har annan hudfärg än vit. Jag ställer mig frågande inför den här vitheten som blivit till norm inom barnlitteraturen, och undrar varför dagens konstnärer istället inte väljer att skildra den mångfald som faktisk existerar i vårt samhället – många barn i Sverige har ett annat ursprung och en annan hudfärg är just vit. För vad är inte viktigare när man ska locka in ett barn i litteraturens magiska värld, än att få detta barn att känna igenkänning och känna sig inkluderad?

Men tack och lov finns det undantag! OLIKA förlag har precis gett ut en pekbok skriven och illustrerad av Ingrid Sandsborg, som inkluderar alla barn genom att barnen i boken inte bara har olika hudfärg och kön; här finns barn med både downs syndrom och dysmeli. Även budskapet att barnet som en egen individ har rätt att säga nej är viktigt, och i kombination med de färgsprakande illustrationerna i kollagestil gör att den här boken är ett måste både på bibliotek, förskola och i hemmet.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Nej! Bokomslag Nej!
Ingrid Sandsborg
Pekbok
OLIKA förlag
2016-11-02
30
0-3 år

Inkluderande och färgsprakande bok för de minsta som borde finnas på alla bibliotek och förskolor!

2 reaktioner till “Färgsprakande bok för de minsta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.