Flykten från den brinnande staden – Michael Morpurgo

Flykten från den brinnande staden – Michael Morpurgo

I den här boken återkommer det tema som har blivit ett signum för Morpurgos författarskap – nämligen ett djurs vänskap och deras otroliga förmåga att läka oss människor och få oss att klara av sådant som vi egentligen inte tror oss klara av. Samtidigt står de för godheten på den här planeten, den pålitliga och trofasta.

Berättelsens röst är Lizzies, eller Elizabeth som hon egentligen heter. I nutid är hon en gammal dam som vårdas på ett sjukhem; och där finner hon i sköterskan och hennes son inte bara vänskap utan också en likhet till sin egen mamma och lillebror Karli. Det här gör att hon för första gången berättar sin historia om flykten från sin barndoms stad Dresden, som bombades sönder av amerikanarna under andra världskriget, och allt som hon upplevde under den långa vandringen ut på landsbygden. Det visar sig bli en svår uppgift, inte endast för att det är kallt och de saknar mat, utan även för att hennes lillebror är astmatiker och lätt blir sjuk. Men även för att de med sig har en elefant! Elefanten heter Marlene (efter Marlene Dietrich), och kommer från det zoo där mamman, som kallas Mutti, arbetar som djurskötare. Då kriget till slut nådde Dresden var man tvungna att skjuta alla djur, men eftersom Marlene var som ett barn för mamman, såg hon ingen annan utväg än att ta henne med sig. Även om Marlene är en god hjälp då Karli kan rida på henne, innebär hon även en fara på grund av sin storlek och andra människors misstankar. Lättare blir det inte när de på grund av vissa omständigheter även får med sig en kanadensisk soldat på sin vandring.

Den som även läst och uppskattat Morpurgos senaste bok Min vän skuggan, blir inte besviken. För liksom den är det här en viktig bok, inte bara för att den skildrar ännu ett krig ur ett barns synvinkel, utan även för att den visar att det finns hopp, även i den mörkaste av stunder. Det enda jag kan anmärka på är att läsningen ibland känns tråkig, då boken innehåller flera liknande partier som skildrar de till synes ändlösa vandringen – hunger, frusenhet och skoskav. Det kan även vara svårt för ett barn i åldern 9-12 (som är den ålder som är bokens målgrupp) att känna igen sig i de situationer som karaktärerna befinner sig i, och därmed göra att de därför tappar läslusten. Men med det sagt så behöver det absolut inte betyda att det är så, jag tror även att många barn finner det intressant och spännande att få ta del av någon annans liv och upplevelser, speciellt när det är en tid som de själva inte känner till så väl.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Flykten från den brinnande staden Bokomslag Flykten från den brinnande staden
Michael Morpurgo
Barnroman
B Wahlströms
2016-09-28
211
9-12 år

Andra världskriget har nått Dresden, och 16-åriga Elizabeth och hennes familj är tvungna att fly. Med sig på vandringen har de Marlene, som är en elefant från stadens zoo där mamman arbetar. En bok som innehåller både spänning, bra budskap och fina svartvita illustrationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.