Halsen rapar, hjärtat slår : rim för 0-100 år!

Halsen rapar, hjärtat slår : rim för 0-100 år!

Det här är en ny diktsamling som man bara måste älska! Boken är ett första gemensamt arbete mellan tvillingsystrarna Emma och Lisen Adbåge – båda erfarna bilderboksskapare vars tidigare verk tilltalar mig både text- och bildmässigt. Och likaväl gör den här boken det. Jag gillar de direkta dikterna, som handlar om allt från konstiga vuxna, hur det är att växa och bli större, sorgen över att ha förlorat någon, pirr i magen och känslan av lycka i den varm sommarbil när man vet att man snart ska få hoppa i vattnet. Det som gör samlingen extra bra är att det triviala blandas med komplexa och svåra frågor; så som annorlundahet, feminism, kapitalism och miljö. Även om det inte är direkt uttalat, så finns det där utan att störa och förstöra läsningen. Även illustrationerna bidrar till en mer komisk touch på de mer allvarligt vinklade dikterna.

Många av dikterna är just komiska eller tragikomiska – och det är här jag tycker att Emma och Lisen Adbåge är som starkast. Det komiska, och framförallt det som har med kiss, bajs och prutt att göra tror jag kan locka många barn att fastna för genren, för visst är det så att dikter är lite svårare att både läsa och förstå för små barn. För vad kan bli bättre än detta:

KRETSLOPPET

Under ytan

där i grytan

ligger korvarna på spänn

ingen fara

ät dom bara

korv blir åter korv igen

Jag som gillar det tragikomiska fastnar direkt för dikten ”Gunilla” som skildrar hur en kvinna ramlat raklång ned för en trappa medan berättarrösten uppmanar sin vän att fixa frillan då de ska grilla och hon därför inte bara kan ligga där. I ”Sånt dom vill” ser barnet på den vuxne som en tjatig person som helst ägnar sig åt att spela spel på mobilen, köra bil och laga mat. Genom att i de två första verserna beskriva vad hundar och katter gillar att göra mest, framstår den vuxne som någon helt skild från barnvärlden, och det här får mig som vuxen att tänka på hur jag faktiskt uppfattas av mitt barn. Det är ju en tråkig bild av en vuxen, men då samhället ser ut som det gör så går mycket tid åt till att just köra och handla och laga mat. Även det här är något som är så bra med dikterna; att de har något att säga både barnet och den vuxne läsaren.

Det här är med andra ord riktigt läsgodis innehållandes mycket gott och blandat, och jag rekommenderar den varmt till både ovana och vana diktläsare!

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Halsen rapar, hjärtat slår : rim för 0-100 år! Bokomslag Halsen rapar, hjärtat slår : rim för 0-100 år!
Emma & Lisen Adbåge
Poesi för barn
Natur & Kultur
2016-09-03
3-6 år

En ny diktsamling för barn, (men även vuxna!) av Emma och Lisen Adbåge!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.