Djupgraven – Camilla & Viveca Sten

Djupgraven – Camilla & Viveca Sten

Det här första delen av tre i en helt ny rysarserie för mellanåldern.

Handlingen utspelar sig på Harö i Skärgården, där huvudkaraktären Tuva bor med sina föräldrar. Eftersom hon bor på en av de mindre öarna är hon tvungen att åka båt till skolan varje dag, vilket innebär att hon varje morgon måste åka i samma båt som två av de tjejer som aktivt medverkar till att frysa ut henne från gemenskapen. Tuva har vant sig vid detta och att alltid vara ensam, men det är inget hon orkar lägga energi på, även om hon förstås gärna hade haft en vän.  Hon är nämligen annorlunda till det yttre; liten och smal med kritvitt hår och med två långa ärr längs halsen som hon gärna gömmer under sitt hår.

Förutom mobbningen i skolan verkar skärgårdsidyllen fullständig: närheten till naturen och havet och enskildheten. Men det är något mörkt som lurar under ytan (bokstavligt talat!), något uråldrigt som inte ger sig i första taget. Det hela är redan satt i gungning men tar fart på riktigt en dag när det är friluftsdag i skolan. Tuva orienterar som vanligt ensam, hon är duktig och vet att hon klarar sig ändå. Men plötsligt får hon syn på Rasmus som går i hennes klass; han verkar irra omkring som i trans – hon skriker åt honom men han verkar inte ens höra henne. Till slut tar hon sats och springer in i honom så att han faller, och blir då sig själv igen. Dock visar det sig att hans bästa vän Axel är borta, och elaka rykten säger sedan att det är Tuva som är den skyldiga och att hon även försökt att göra illa Rasmus. Men något hände där i skogen, något som bara hon och Rasmus upplevde, men som är för overkligt för att de ska kunna berätta det för andra. Så tillsammans börjar de söka svar på varför Axel försvunnit och vart han kan vara nu. Långsamt börjar Tuva minnas sin barndom och oförklarliga händelser som hon förträngt, vilket leder till en förståelse för vad som har vaknat till liv, men även stor rädsla och förskräckelse för hur de ska göra för att stoppa detta ting.

Det här är en spännande bok som väver samman realism och fantastik. Dock måste jag erkänna att jag innan jag började läsa hade förväntat mig en mer vardagsnära handling med rysarinslag, och blev till en början besviken när det gick upp för mig att det här var en berättelse med inslag av naturmystik där flertalet nordiska väsen kommer till liv. Men när man har kommit in i läsningen gör istället den här ingrediensen att berättelsen känns originell och innovativ, och jag ser fram emot att läsa fortsättningen. Positivt är även Tuva som karaktär; hon är en tjej som är utanför på grund av flera orsaker, men ändå har en inre styrka som gör att hon fungerar som en bra förebild. Hon är en stark karaktär, och detta lyfter berättelsen avsevärt. Man vill veta hur hon som person kommer att utvecklas, och vilka förmågor hon egentligen besitter. Och självklart vill man veta hur hennes nyvunna kraft kommer att påverka relationen till hennes plågoandar.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Djupgraven Bokomslag Djupgraven
Camilla & Viveca Sten
Barnroman
Bonnier Carlsen
2016-09-01
334
9-12 år

Första delen i en rysartriologi där realism blandas med naturväsen. Något uråldrigt mörkt och farligt väcks under ytan i Stockholms skärgård, och det är upp till tolvåriga Tuva att få stopp på väsendet som hotar att förgöra inte bara naturen utan även de människor som bor på öarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.