Skarven – Sara Lövestam

Skarven – Sara Lövestam

Det här är den första romanen för mellanåldern som Lövestam ger ut; innan har hon skrivit för vuxna och ungdomar, bland annat den uppmärksammade Som eld. 

Skarven är en berättelse som redan från första stund förmedlar en känsla av obehag som riktigt kryper innanför huden på en, samtidigt som man inte vill lägga boken ifrån sig.

Berättelsen utspelar sig i Stockholms skärgård, det är sommar och protagonisten Johan är på väg till Sländö för att som vanligt tillbringa lovet där med sin familj. Det är genom Johans ögon som vi får berättelsen förmedlad till oss, och det är genom dennes ögon vi får uppleva känslan av att vara född kille men känna sig som tjej. Johan har aldrig känt sig som en kille, och kallar sig i hemlighet för Johanna, vilket måste förbli en hemlighet då hennes föräldrar är av den typen som inte hade accepterat att deras son hellre vill bli kallad Johanna. På väg ut mot Sländö passerar de Skarvön, en ö bestående av döda träd och alla de skarvar som håller till där. Har ni sett en skarv någon gång förresten? Det är de där kolsvarta ruggigt stora fåglarna som kan ha ett vingspann på 160 cm (!), som inger en känsla av både respekt och rädsla. Hursomhelst, vanligtvis är det aldrig någon människa där på ön, men just när fartyget åker förbi får Johan syn på en man som står där. Han ser otäck ut på ett oborstat, kriminellt sätt vilket genast väcker misstankar.

På ön befinner sig även Ludde, som är Johans sommarlovskompis, samt Olivia som är helt ny på ön. Ludde kan allt om Sherlock Holmes och älskar att lösa mysterium, medan Olivia älskar äventyr – kanske för att hennes föräldrar aldrig låter henne göra något. Johan är mer av den stillsamma typen, men då hon för första gången i sitt liv har vänner som accepterar henne som hon är hänger hon med ändå. Tillsammans bildar de en grupp med flera olika egenskaper och förmågor, och det är just det här som gör personskildringen både trovärdig och gruppdynamiken så bra. Tillsammans bestämmer sig barnen för att ta reda på vem mannen på ön är och vad han gör där. Något mystiskt måste han hålla på med; har han mördat någon kanske, eller rånat en bank?

Men inget är vad det verkar vara, och snart inser de att de väckt liv i något på ön som hållits gömt och begravt i flera år, och som genom att ha väckts skapar en fara för deras egen säkerhet.

Det här är en roman för mellanåldern som har flera bra ingredienser: den lyckas skapa spänning och kalla kårar, samtidigt som den tar upp den viktiga frågan om transsexualitet och vad det innebär att vara född i fel kön genom att skildra ett inifrånperspektiv och man därmed får ta del av karaktärens känslor och tankar.

Skarven är en riktig blandvändare, och en perfekt deckargåta för slukaråldern!

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Skarven Bokomslag Skarven
Sara Lövestam
Barnroman
Lilla Piratförlaget
2016-09-07
220
9-12 år

En spänningsroman för mellanåldern som är en riktig bladvändare!

3 reaktioner till “Skarven – Sara Lövestam

  1. Hej jag har en uppgift om den här boken och frågor att svara på de kan ni hjälpa mig med en sida som finns båda frågor och svar tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.