Oj, en polis – Eva Lindström

Oj, en polis – Eva Lindström

Det jag älskar med Eva Lindströms bilderböcker är att de har ett sådant uttalat barnperspektiv; både i text och bild. I hennes nya bilderbok Oj, en polis får vi följa två bröder i deras lek som rymmer både verklighet och fantasi. Det är den yngsta av karaktärerna som berättar och det är hans perspektiv vi får ta del av. Berättelsen börjar med att de båda bröderna, som båda är klädda i matroskläder, har blir jagade av en hund och att den äldre av dem ramlar och skadar sitt knä. Då kommer en man som de inte känner och plåstrar om. Och det är i det här mötet med den vuxne som berättelsen liksom tar fart och får skruv på ett sätt som endast sker i lekens fantasi; liksom i alla Lindströms böcker.

Brodern misstar mannen för en polis, fast han i själva verket är en pilot. Det här antagandet verkar vara något känslig för mannen, som vänder sig bort och liksom ger uttryck för en sårad stolthet, medan brodern skamset tittar i backen. Berättarjaget har istället blicken fäst på piloten, och man kan ana en förundran kring den vuxnes reaktion. På nästa uppslag ropar pojken: ”Jag är inte matros jag är idiot!”, för att få någon sorts reaktion, vilken uteblir. I brist på något gehör för pojkens vitsighet, skapar han istället själv fortsättningen på vad som skulle kunna ha blivit ett spännande möte med piloten. I fantasin kommer piloten och hämtar upp honom med sitt flygplan, och i leken kan pojken både ha roligt och ignorera den vuxne. Storebroderns icke-medverkan i leken visas genom att denne istället styr stegen bort från bilden; och följer därför inte berättelsens riktning. Det är de här små finesserna som gör att jag uppskattar Lindströms författarskap väldigt mycket; både illustrationerna – som säkerligen på ett medvetet sätt ser ut som något som ett barn har tecknat – och texten som påminner om ett barns tal- och tankespråk; bildar tillsammans en genuinitet då de samverkar samtidigt som de lämnar mycket för läsaren att själv upptäcka. Jag älskar de stora uppslagen och jordnära kulörerna som används; som alltid går ton i ton – vilka bidrar till att skapa ännu en helhet kring berättelsen.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Oj, en polis Bokomslag Oj, en polis
Eva Lindström
Bilderbok
Alfabeta Bokförlag
24
3-6 år

En underbar bilderbok som rymmer både syskonkärlek, mötet med vuxenvärlden samt lekens fantasi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.