MonsterMira och murveldjuret – Ulrika Hjorth & Maja-Stina Andersson

MonsterMira och murveldjuret – Ulrika Hjorth & Maja-Stina Andersson

MonsterMira och murveldjuret handlar om Mira som tillsammans med sin morfar ska hälsa på hans vän Margot, som är en sur och vresig konstnärstant. Helst av allt vill Mira stanna hemma men eftersom morfar gillar när Mira är med, och Margot dessutom skaffat ett murveldjur, blir hon ändå tvungen att följa med. Det är en liten lurvig krabat med blåa tassar, och vem kan väl missa en sådan chans? Margot visar sig vara lika vresig och sur som alltid, så istället för att fråga henne vart murveldjuret är någonstans, bestämmer sig Mira för att leta upp det själv. Och visst är murveldjuret det sötaste som finns! Mira bara måste få känna på den lurviga pälsen, och sticker in handen i bubblan den sitter i. Det är bara det att Harriet, som murveldjuret visar sig heta, rymmer in under Margots säng. Hur ska Mira nu göra för att hitta Harriet och för att Margot inte ska bli arg och ännu vresigare?

Ulrika Hjorth har tillsammans med illustratören Maja-Stina Andersson skapat en otroligt fin fantasivärld, där ändå vissa saker känns igen från den verkliga världen. Här lever de mest spännande varelser tillsammans; varelser som är befriat genusneutrala och fria från stereotyper. Att huvudkaraktären Mira dessutom har två mammor gör boken till ett välkommet tillskott till den så kallade regnbågslitteraturen.

Att läsa barnlitteratur som är normkritisk är tyvärr inget som hör till vanligheterna. Därför är det så bra att OLIKA förlag finns; som precis som deras slogan lyder ”ut  med stereotyper – in med möjligheter” tillåter att andra karaktärer som inte hör till normen får synas och ta plats. Och det är inte bara jag som älskar MonsterMira och murveldjuret – min åttaårige son ville inte att vi skulle sluta läsa trots att det var väldigt sent, och både skrattade och kunde känna igen karaktärers egenskaper och berättelsens händelser. Att bilderböcker har kapitel är inte heller vanligt, men det är något som passar bra i den här bilderboken som innehåller ganska mycket text. Det här gör att man kan läsa ett kapitel i taget och ändå följa med i berättelsen bra, men det passar även barn som annars läser Börja läsa eller Lättlästa böcker.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

MonsterMira och murveldjuret Bokomslag MonsterMira och murveldjuret
Ulrika Hjorth & Maja-Stina Andersson
Bilderbok
OLIKA förlag
2016-08-24
48
3-6 år

En normkritisk och färgsprakande bilderbok med både fantasi och igenkänningsfaktor. För vem vill inte gosa med ett gulligt murveldjur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.