Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med – Johanna Nilsson

Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med – Johanna Nilsson

Johanna Nilsson har ännu en gång skrivit en bok som handlar om utanförskap och identitet. Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med är en gripande berättelse för ungdomar om att ha tappat bort sig själv i den performativitet som man som ”annorlunda” ständigt måste utföra för att passa in. Det är en berättelse om att inte orka sätta på sig masken mer, och en vilja att fly bort från den här ytliga egocentriska världen. Det är nog en känsla som många av oss känner igen oss i, inte minst unga människor som ännu inte vågar vara den de i själva verket är.

Romanen inleds med ett blogginlägg från Ikaros, som endast sju inbjudna personer kan läsa. Om hundra dagar kommer Ikaros att ta sitt liv, och h*n vill att de sju utvalda ska följa vägen mot döden. Att just de personerna har blivit utvalda beror på att de alla på något sätt vet vem h*n är: de har gått i samma klass, i samma idrottsgrupp, varit på samma internetcafé – men de har aldrig riktigt sett Ikaros för den h*n är. Två av de inbjudna blir besatta av Ikaros på sitt eget vis; Karim för att han tror sig hittat sin själsfrände och därför vill dö samtidigt, och Emil för att han vill förhindra Ikaros från att begå självmord. Båda bestämmer sig för göra allt de kan för att hitta Ikaros, som går helt under jorden när gruppen genom att samarbeta faktiskt hittar hen. Det här leder till att Karim och Emil måste göra detsamma, vilket innebär att de under en period bor på gatan utan mat och pengar.

Trots att självmord tyvärr är vanligt vårt samhälle, är det ändå ett tabubelagt ämne. Att välja att ta sitt liv istället för att göra något åt sina problem ses som att ta den lättaste vägen och som att svika de som älskar en och bryr sig. Psykisk ohälsa och att ständigt gå med en ”svärta” inom sig, som Ikaros uttrycker det, är svår att förstå för den som aldrig själv haft de känslorna – vilket gör Nilssons bok viktigt och nödvändig. Ikaros kan, tillsammans med Karim och Emil, skapa en känsla av igenkänning och att ”bli sedd” och att se, men även en strimma av hopp. Att det faktiskt går att få ett liv utan allt det mörka, där man kan vara sig själv och faktiskt trivas med den man är; och genom detta bli en förebild för andra i samma situation.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

 

Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med - Johanna Nilsson Bokomslag Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med - Johanna Nilsson
Johanna Nilsson
Ungdomsroman
Rabén & Sjögren
2016-08-11
254
Unga vuxna

En ungdomsbok om hur svårt livet är, och längtan bort ifrån det. Men även en bok om vänskap och kärlek, och att man även i de svåraste stunder när svärtan är som mörkast, kan känna hopp och en tro på framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.