Bruno 3000 Tvillingarna – Åsa Anderberg Strollo

Bruno 3000 Tvillingarna – Åsa Anderberg Strollo

Det här är första boken om Bruno, som är åtta år gammal. Boken är anpassad för barn mellan 6-9 år, och är skriven i dagboksform vilket inte är så vanligt för de lite yngre barnen. I berättelsen får vi följa Bruno genom hans vardag där han går i skolan, går på judo och leker med sina bästa vänner Tom och Ture som är tvillingar och bor i huset bredvid. Tvillingarnas pappa är ofta i New York i sitt arbete, och som kompensation för missad tid får de efter varje resa en nytt dyrt lego. Bruno älskar lego, men hans föräldrar har inte råd eller lust att köpa lego om det inte är födelsedag, och därför ”råkar” han sno med sig en extra fin legogubbe en dag när de har lekt med ett nyinköpt lego. Bruno ser på sig själv som en tjuv efter den händelsen och som en svikare mot sina vänner, och blir minst sagt paranoid då han får för sig att polisen ska sätta honom i fängelse. Det här är det etiska dilemma som centralberättelsen cirkulerar kring, men boken tar även upp ämnen som utanförskap och förståelse för andra som inte är som en själv.

Just att boken är skriven i dagboksform med en åttaårings uttryck och tankar gör texten trovärdig. Även illustrationerna av Julia Thorell kompletterar texten på ett utmärkt sätt, då de medvetet ser ut att vara gjorda av den åttaårige dagboksförfattaren.  Samtidigt fyller bilderna textens luckor, och får med små detaljer så som Brunos egna tankar som han inte har skrivit ner på papperet utan ser framför sig i en given situation; till exempel när han redogjort för att pappan somnat i dojon under träningen och höll på att missas av tränaren när de släckte ner och låste. Illustrationen skildrar här Brunos fantasi och hur han framför sig ser hur pappan yrvaket vaknar i en låst dojo några timmar senare. Det här hade endast texten i sig inte kunnat återspegla, vilket gör att illustrationerna kompenserar för texten otillräcklighet.

Det här är en bok för alla de som är lite för unga för att läsa Dagbok för mina fans, då den innehåller både en stor skopa humor men även allvar och tänkvärdheter.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Bruno 3000 - Tvillingarna Bokomslag Bruno 3000 - Tvillingarna
Bruno 3000
Åsa Anderberg Strollo
Barnroman
Alfabeta Bokförlag
2016-08-23
89
6-9 år

Den här boken handlar om åttaårige Bruno, som helt plötsligt har många saker att grubbla över i sitt liv. Bland annat ska hans bästa vänner flytta, han har råkat bli en tjuv och en redovisning i skolan kommer troligtvis att gå åt skogen. Trovärdig skildring av ett barns inre liv och tankevärld!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.