George – Alex Gino

George – Alex Gino

George har en stor dröm, och det är att få spela spindeln Charlotte på skolans årliga teaterföreställning. Men George är född pojke, och även om hon vet att hon är en flicka så tycks inte omvärlden veta om det eller ha förståelse för det. Men hon och bästa vännen Kelly övar i alla fall tillsammans; för enligt henne är det självklart att George ska provspela för rollen och även få den då George gör rollen mästerligt. Tyvärr anser inte lärarinnan det, utan menar att det endast är en flicka som kan spela spindeln då det är en flickkaraktär, och att George istället kan vara scenarbetare eller spela en pojkkaraktär. George väljer att vara scenarbetare och hjälpa Kelly, som fick rollen som Charlotte, med replikerna. Men Kelly kommer på en genial idé – att hon och George ska byta plats vid andra teaterföreställningen, då ingen kommer att se det under scenen.

Det här är en mellanåldersbok som känns väldigt välkommen, då det inte finns så många hbtq-böcker för barn. Texten känns väldigt realistisk och den narrativa uppbyggnaden är underbar, med spindels död som en symbol för Georges ”död” och Melissas födelse. Berättelsen är skriven i jag-form, och George benämner sig själv som ”hon”, medan alla andra benämner henne som en pojke på grund av de yttre attributen. Författaren Alex Gina själv är en transperson, vilket gör berättelsen ännu mer trovärdig. Men enligt honom själv har han mer gemensamt än det med karaktären George/Melissa; bland annat är de båda födda i New York, dåliga på sport, älskar Mario Kart samt vill bli sedda för den de verkligen är.

Jag hoppas innerligt att det här är en bok som det kommer att skyltas mycket med på bibliotekens barnavdelningarna – och att den når de personer som ständigt känner sig utanför normen i samhället på grund av att de inte passar in i mallen för hur man ”ska” vara. Men jag hoppas även att den blir läst av alla andra andra som inte är transsexuella. För jag är övertygad om att gör den det så kommer världen till en lite bättre plats att leva på.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

George Bokomslag George
Alex Gino
Barnroman
Lilla Piratförlaget
2016-05-05
187
9-12 år

En gripande berättelse om en flicka som är född i fel kropp, och hennes kamp för att bli sedd för den hon är. Men även en bok om vänskap: att våga mer än man trodde var möjligt bara man har någon som tror på en.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.