Poppy Pym och Faraos förbannelse – Laura Wood

Poppy Pym och Faraos förbannelse – Laura Wood

Det här är en barnbok som jag sett fram emot att läsa; inte endast för dess otroligt fina framsida utan även för att den liknas av Harry Potter av recensenter. Dock inte genren; det här är inte magisk realism, utan en realistisk detektivroman blandad med en stor skopa komik. Men jo, likheterna till Harry Potter är ändå många. Bland annat är även Poppy Pym föräldralös och hittas av sin nya familj i ett skynke när hon är en liten bebis. Men där tar familjelikheterna slut. För Poppys familj är till skillnad från Harry Potters otroligt kärleksfull och stor; de är nämligen ett helt kringresande cirkussällskap! Det här innebär att Poppy har en stor och varierande familj där varje individ har olika egenskaper och dessutom gärna lär ut allt de kan till Poppy, som med åren blivit en riktigt skicklig akrobat. Men cirkusdirektören Pym är ändå den som mest tar hand om Poppy som sitt eget barn, som stoppar om henne och serverar henne varm choklad – sådär som bara mammor kan. Poppy trivs bra i sin familj, men när hon fyller 11 år bestäms det över hennes huvud att hon måste börja i en vanlig skola, och det ordnas med att hon ska få börja i den ansedda och anrika internatskolan Saint Smithen’s. Redan på sin första dag finner hon två vänner; Ingrid – en bokmal som törstar efter kunskap, samt Kip – en kortväxt pojke som inte är speciellt smart men som är energisk och vill lära sig allt om cirkuskonster. Som ni ser är likheterna till Harry Potter redan här många. Och de tar inte slut. För i hennes klass finns en stenrik flicka som per automatik avskyr Poppy, då hon anser att Poppy är en en utböling och dessutom är bättre än henne på akrobatik. Där finns även Miss Susan, en läraren i kemi som redan från början sätter upp Poppy på sin ogilla-lista, vilket även det påminner väldigt mycket om relationerna i Harry Potter.

Men även om likheterna är många, finns även andra intertextuella kopplingar. Jag tänker främst på karaktärsskildringen då Poppy påminner en hel del om Pippi Långstrump: det illröda håret (som hon fått sitt namn efter), föräldralösheten, sina konster i akrobatik, viljan att inte gå i skolan, avsaknaden av vänner i sin egen ålder men sedan en otrolig nära vänskap till Ingrid och Kip. Jag tycker mig även finna en intertextuell koppling till berättelsen om Ivy Pocket av Caleb Krisp. Även det en flickkaraktär med självförtroende och intelligens, som löser mysterium.

Men även om det finns många gemensamma nämnare med andra verk, så är ändå Poppy Pym unik på många sätt. Jag älskar cirkuskonceptet, och jag tror att många barn kommer att hålla med mig. Mysterielösning är i sig inte något nytt inom barnlitteratur, men det känns som om det är en trend som kommer att hålla i sig länge. Rent berättartekniskt skiljer sig även den här berättelsen från många andra mellanåldersböcker, då den är skriven i jag-form. Här finns igen allvetande berättare, utan det är Poppy själv som är berättare och därmed styr berättelsens utformning. Det infogas manuskript från telefonsamtal och inklistrade kartor bland texten, vilket är ett genialiskt drag om man väljer att skriva utifrån ett jag-perspektiv med intern fokalisation. Men även om de många karaktärerna är väl utmejslade, så saknar jag en mer noggrann miljöskildring. För trots att det är en välskriven bok, och kartorna till trots vill jag veta mer om skolan och dess omgivningar; hur ser rummen och salarna ut och hur känns det att vara elev på den här skolan? Vart är det vi befinner oss rent geografiskt, hur ser naturen ut? Kanske är det inte sådant barn vill läsa utan endast en vuxen läsare som är van av vissa oändliga skildringar, det vill jag ha osagt. Men jag tror inte att det är fel att barn redan tidigt i sin litteracitetutveckling lär även vad miljöbeskrivning innebär.

Avslutningsvis: En rolig och spännande bok som bäddar för en uppföljning! (som redan finns på engelska, och förhoppningsvis snart kommer på svenska)

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Poppy Pym & Faraos förbannelse (Poppy Pym & the Pharaoh's Curse) Bokomslag Poppy Pym & Faraos förbannelse (Poppy Pym & the Pharaoh's Curse)
Poppy Pym (del 1)
Laura Wood
Barnroman
Modernista
2016-06-29
318
9-12 år

Poppy Pym är inte som andra barn. Hon är nämligen föräldralös och uppvuxen på en cirkus. Men trots att hon kan ofantligt mycket nyttigt om olika ting, så är det dags för henne att börja i en riktig skola. Men det är inte heller någon vanlig skola, utan en magnifik anrik internatskola där mystiska saker händer när Van Bothings faraoutställning med rubinskabarén ska ställas ut på skolan. Det blir ett spännande detektivuppdrag för Poppy och hennes två nyfunna vänner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *