Minnen av skärvor – Laurie Halse Anderson

Minnen av skärvor – Laurie Halse Anderson

I den här ungdomsromenen från 2014 får man följa protagonisten Heyley som efter ett kringflackande liv bor tillsammans med sin pappa i en amerikansk stad. Hennes mamma dog när hon var liten, och livet med pappan är allt annat än lätt då han är svårt traumatiserad av kriget i Irak och Afghanistan, och tillbringar dagarna med att sova och dricka sig full. Med andra ord är hemmiljön allt annat än stabil, vilket såklart sätter djupa spår. Hon känner sig övergiven och tvingas växa upp fortare än hon borde behöva göra. Situationen i hemmet påverkar hennes betyg, speciellt i matematik. Till slut sätts en privatlärare in, vilken visar sig vara den populäre och snygge Finn; som hela tiden försöker få henne att skriva artiklar till skolans tidning. De börjar spendera mer och mer tid tillsammans, och till sin förvåning upptäcker Hayley att Finn liknar henne mer än hon faktiskt trodde. Men precis när livet börjar bli ljusare och hon för första gången börjar känna fjärilar i magen, kommer verkligheten i kapp henne på ett brutalt vis.

Halse-Anderson lyckas skapa en karaktär som man bara måste älska. Inte för att hon är en perfekt ung människa med ett perfekt liv – utan just därför att hon inte är det. Hon är både tragisk, irriterande, klumpig och osocial. Men hon är även oerhört klipsk och beläst, och en känslig och empatisk individ. Halse-Andersons knivskarpa realism blandat med en fantastisk humor gör att boken lätt blir en av favoriterna bland romaner för unga, och det är en bok som följer med en länge efter den blivit utläst.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Skärvor av minnen (The Impossible Knife of Memory) Bokomslag Skärvor av minnen (The Impossible Knife of Memory)
Laurie Halse Anderson
Ungdomsroman
Lavender Lit
2015-10-05
366
Unga vuxna

Heyley är utåt sett som vilken tonåring som helst. Men bakom fasaden finns ett liv med en svårt alkoholiserad far där varje dag innebär en kamp för att överleva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.