Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård – Chris Riddell

Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård – Chris Riddell

Det här är en bok för unga när gotisk romantik blandat med komik är som bäst! Här ryms både 1800-talets engelska överklass med en vacker herrgård med tjänstefolk, men även ihoplappade monster, fågelkvinnor och vampyrer – samt ett mystiskt fall att lösa!

Bokens huvudperson Ada bor tillsammans med sin pappa på den enorma herrgården Gasta-Gorma i England, där hon smyger omkring för att inte störa sin pappa som är en erkänd poet och som vill arbeta ifred på nedervåningen. Pappan vill att barn ska höras men inte synas, så hon måste gå runt i för stora stövlar så att han kan höra henne från sitt kontor. Helst smyger Ada runt på nätterna när alla andra sover för att utforska herrgården, och en natt upptäcker hon spökmusen Ishmael, samt flera barn till de vuxna som arbetar för hennes pappa på herrgården. Hon får gå med i deras hemliga klubb ”Vindsklubben”, där de försöker luska ut vad det försiggår för konstigheter på herrgården i samband med den årliga herrgårdsfesten. När de smyger runt hittar de det mest konstiga saker, som alla hör ihop med festens jakttävling. Men allt står inte rätt till, det förstår barnen snart. Hur ska de kunna stoppa tävlingen och de ondskefulla planer som håller på att smidas?

Det här är den första fristående delen i serien om Ada Goth, den andra delen kommer ut i augusti i år. I Ada Goths värld ryms både tokigheter och spännande mysterier, och här finns många referenser till flera av 1800-talets största författare och poeter. Därmed skapar Riddell litteratur som både barn och vuxna kan njuta av tillsammans. Illustrationerna, som är otroligt välgjorda och detaljerade, är gjorda av författaren själv som är serietecknare och som har illustrerat flera av Neil Gaimans böcker.  Det är just illustrationerna som gör boken väl värd att läsas – utan dem hade berättelsen varit en aning platt och intetsägande. Boken rekommenderas för åldern 9-12 år, men jag tror att även många vuxna läsare uppskattar boken lika mycket och om inte mer, just på grund av att man innan läsningen har en förkunskap om romantikens era.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård (Goth Girl and the Ghost of a Mouse) Bokomslag Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård (Goth Girl and the Ghost of a Mouse)
Ada Goth
Chris Riddell
Barnroman
Bonnier Carlsen
2015-10-01
223
9-12 år

Välkommen till Gasta-Gorma herrgård; och en värld fylld av 1800-talets engelska överklass och pigflickor, sotarpojkar, men även av ihoplappade monster, fågelkvinnor och vampyrer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.