BIBLIOTEKARIEN TIPSAR – Seriealbumet Patience

BIBLIOTEKARIEN TIPSAR – Seriealbumet Patience

Ett nytt seriealbum av amerikanske Daniel Clowes, som är både illustratör och filmförfattare, är här! Tidigare har Clowes gjort serier som Ghost World från 2000, David Boring från 2002 samt Ice Haven från 2005.

Det nya albumet från 2016, Patience, är en psykedelisk science fiction-berättelse med starka färger och ett myller av bikaraktärer och bihändelser, som utspelar sig under berättelsens gång. Primärhistorien utspelar sig år 2029; då Jack gör allt i sin makt för att försöka hitta sin fru Patience mördare, och därmed hindra att mordet äger rum. Det här är möjligt då tidsmaskinen precis uppfunnits.

Det narrativa är helt genialiskt; Clowes använder sig av perspektivbyten och komplex temporaritet i form av alalepser där man genom tillbakablickar (som sker genom tidsresandet) får mer förståelse för vilka Patience och Jack är som personer, och varför situationen var som den var vid berättelsens början. Men den här sortens narration skapar även ett sorts deckarmysterium att lösa för läsaren; och undan för undan kommer man närmare svaret om vem som mördade Patience och varför. Alla dessa ingredienser gör det här seriealbumet mycket läsvärt, men det som tilltalar mig mest är kanske ändå hur Clowes har en förmåga att skildra de mest utsatta i samhället; de som på grund av olika anledningar lever längst ner i hierarkin. Genom personskildringen och tillbakablickarna på olika händelser och situationer förmedlar Clowes till oss att ingenting är slump här i livet – allt vi säger, gör och inte gör spelar roll och påverkar mer än vad vi tror: inte bara våra egna liv utan även andras.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Patience Bokomslag Patience
Daniel Clowes
Serie
Ordfront Förlag
2016-05-10
178
Vuxna

Det här skulle kunna vara en vanlig kärlekshistoria, där en gravid kvinna oroar sig för ekonomin och för barnets framtid. Men så är inte fallet. Kvinnan blir mördad, och mannen försöker i resten av berättelsen hitta mördaren och förhindra mordet genom att åka tillbaka i tiden. Men berättelsen är mycket mer än så - den är färgsprakande psykedelisk, existensiell och intelligent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.