Mamma Medusa – Kitty Crowther

Mamma Medusa – Kitty Crowther

Bilderboksförfattaren Kitty Crowther fick 2010 ALMA-priset och har skrivit och illustrerat en mängd böcker, varav runt tolv har översatts till svenska. Typiskt för hennes bilderböcker är de existentiella frågorna samt att man kan läsa berättelserna ur både ett barn- och vuxenperspektiv. Hennes nyutgivna Mamma Medusa är inget undantag. Istället för ormar har Crowthers Medusa långt hår som täcker hela henne; håret har ett eget liv och omsluter både henne själv och den lilla flickan Iris som hon föder en stormig natt. Men samtidigt som mammans hår är tryggheten, så innebär det även att hon ständigt är inlindad och därmed inte kan leka med andra barn eller utforska världen runt omkring. En längtan föds inom Iris att få börja skolan och leka med andra barn, och trots att mamman först vägrar då hon vill ha sin dotter nära sig, får Iris till slut sin efterlängtade frihet. Och kanske även mamman?

Mamma Medusa är på barnnivån en mystisk och fantastiskapande berättelse som sätter barnets inre styrka i fokus. Som vuxen blir istället frågor om ensamhet, utsatthet och svårigheten med att släppa taget synliga. De suggestiva och detaljrika illustrationerna är mycket tilltalande och är i väldigt bra samspel med texten. Detta samt de olika läsnivåerna gör den här bilderboken till en riktigt fin läsupplevelse.

Boken hittar du hos Adlibris och Bokus

Mamma Medusa Bokomslag Mamma Medusa
Kitty Crowther
Bilderbok
Rabén & Sjögren
Januari 2016
44
3-6 år

Lilla Iris lever sitt liv i Mamma Medusas hår. Hon är sin mammas dyraste skatt. Men hon längtar ut till de andra barnen och drömmer om att få gå i skolan. Kanske en dag att mamma släpper taget om Iris och låter hennes dröm gå i uppfyllelse?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.